drs. N (Nieves) Garcia Victoria

drs. N (Nieves) Garcia Victoria

Wetenschappelijk onderzoeker gewasspecialist sierteelt

Bloemen maken onze omgeving mooier. Met mijn werk als Wetenschappelijk Onderzoeker Sierteelt bij de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research draag ik een steentje bij aan het verduurzamen van de productie van siergewassen. Vanaf 2001 heb ik een groot aantal toegepaste onderzoeksprojecten geleid en aan veel andere meegewerkt, zowel nationaal als internationaal. Onderwerpen raken de hele productieketen: van vermeerdering tot na oogst, via grondontsmetting, substrat selectie, bemesting, geïntegreerde bestrijding, implementatie van nieuwe technieken en materialen en het efficiënte gebruik van licht en energie. Het begrijpen hoe de groeiomstandigheden de kwaliteit van het gewas, de kwaliteit van het product (vóór en na de oogst) en de inhoud van interessante metabolieten beïnvloeden gaat als een rode draad door de verschillende projecten heen: als we deze effecten begrijpen, kunnen we de kwaliteit beïnvloeden.

Kort na mijn studie Biologie aan de Universidad Autónoma de Barcelona, verhuisde ik naar Nederland om bij een jong, groeiend privélaboratorium te werken dat diensten en advies verleende aan de levensmiddelen- en tuinbouwsector. De ontwikkeling van Florissant® (een reeks producten voor de naoogstbehandeling van snijbloemen) behoorde tot mijn takkenpakket. Daar ontstond mijn fascinatie voor de sierteeltsector en de fysiologie van planten. Fertirrigatie was mijn volgende liefde, en gedurende twee jaar leidde ik de activiteiten van de tuinbouwafdeling bij SGS Laboratory Services.

Omdat de tuinbouw / sierteelt in Nederland een zeer volwassen en technologisch geavanceerde industrie is, word ik met regelmaat uitgenodigd om deel te nemen aan seminars, cursussen en workshops voor studenten en tuinders. In bij voorbeeld Spanje, Marokko, Turkije, Mexico, Ecuador, Oeganda, Kenia en Jordanië. Hiervoor is een voordeel dat ik vloeiend Spaans, Catalaans, Nederlands, Engels en Frans spreek.