Terug naar profiel

Projecten - dr.ir. RM (Renate) Winkels PhD

Projecten van Renate Winkels

SoFIT studie: Interventie studie voor mensen die dikkedarmkanker hebben gehad en genezen zijn, maar nog steeds kampen met vermoeidheidsklachten. In de SoFIT studie onderzoeken we of een uitgebreide leefstijl-interventie deze mensen kan helpen minder vermoeid te worden.

COLON studie: onderzoek voor en over dikkedarmkanker patiënten. In dit onderzoek kijken we wat de rol is van voeding en leefstijl gedurende en na de ziekte.
 

COBRA studie: onderzoek voor en over borstkanker patiënten. Hierin onderzoeken we of en hoe de lichaamssamenstelling van patiënten verandert tijdens chemotherapie.  

Voed je beter: interventie onderzoek bij mensen met cardiometabole aandoeningen. In deze gerandomiseerde studie testen we of een gezondere leefstijl leidt tot een verlaagd risicoprofiel bij mensen met cardiometabole aandoeningen. 

Voeding bij dwarslaesie patiënten: Dit promotieonderzoek richt zich specifiek op voeding, het microbioom en neurogene darmklachten bij mensen met een dwarslaesie. Zo zal de vezel intake van patiënten met een chronische dwarslaesie geïnventariseerd worden en wordt er gekeken naar welke relatie er is tussen voeding en neurogene darmklachten. Ook zal er gekeken worden naar het microbioom van mensen met een dwarslaesie. En zal er onderzocht worden of het gebruik van probiotica, in aanvulling op het microbioom, tot minder neurogene darmklachten leidt bij dwarslaesie patiënten die antibiotica gebruiken. Promotieonderzoek van Willemijn Faber, revalidatiearts bij Heliomare. Promotor: Ben Witteman, Copromotoren: Janneke Stolwijk, De Hoogstraat Revalidatie Utrecht; Janneke Nachtegaal, Heliomare revalidatie; Renate Winkels, Wageningen Universiteit.