prof.dr.ir. GH (Richard) Immink

prof.dr.ir. GH (Richard) Immink

Buitengewoon Hoogleraar, Senior Onderzoeker

Bloei- en groeiregulatie voor een duurzame voedsel voorziening en optimale plantenveredeling

 In mijn onderzoek staan de regulatie van bloei en groei in planten centraal en ik bestudeer deze onderwerpen in de zandraket (model plant) en verschillende gewassen, waaronder tomaat, tulp, suikerbiet en bloemkool. Het is belangrijk om ons te realiseren dat betreffende bloei en groei de eisen van een plant vaak tegenovergesteld zijn aan de eisen van een teler of veredelaar. Het doel van een plant is om te overleven en te zorgen voor nakomelingen, terwijl het doel van een veredelaar is om zo snel mogelijk nieuwe bloemen te hebben om te kruisen. Een teler wil daarentegen graag een ze hoog mogelijke opbrengst krijgen van het uiteindelijke product. Dit kan een bloem zijn (siergewassen) maar ook een vrucht (bijv. tomaat) of zelfs blad (vele groentes).

Om bloei en groei van specifieke plantenorganen te optimaliseren is het van belang om te weten hoe planten deze processen sturen. Hoe zijn planten van verschillende soorten bijvoorbeeld in staat om het optimale moment van bloei te bepalen? Planten doen dit door omgevingsfactoren zoals temperatuur en daglengte te meten. Daarnaast zijn er vele interne signalen die een rol spelen, zoals hormoon concentraties, de leeftijd van de plant en beschikbaarheid van suikers en andere voedingsstoffen.

Het doel van mijn onderzoek is om de onderliggende moleculaire mechanismen van bloei- en groeiregulatie te begrijpen en hoe de vele complexe signalen worden geïntegreerd in een simpel enkelvoudig bloei of groei signaal. De focus is hierbij op effecten van omgevingstemperatuur. Begrip van deze processen stelt ons in staat om deze biologische processen naar wens te sturen in belangrijke voedsel en siergewassen en om planten optimaal aan te passen aan het veranderende klimaat.