dr.ir. WS (Walter) de Boef

dr.ir. WS (Walter) de Boef

Projectmanager

Walter de Boef is senior adviseur zaaizaadsystemen bij het Wageningen Centre for Development Innovation (WCDI) met meer dan 30 jaar ervaring in de landbouwontwikkeling gericht op kleine boeren. Hij heeft een MSc in Plantenveredeling en een PhD in Communicatie- en Innovatiestudies, beiden behaald bij Wageningen University.

Met zijn leiderschapsvaardigheden ondersteunt hij partners in de aanpak van complexe problemen. Zijn ervaring en inzichten maken hem tot een interessante partner in ontwikkelingsprocessen voor overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Walter heeft in meer dan 40 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gewerkt; hij spreekt Engels, Frans, Portugees en Spaans.

Walter is in april 2020 in dienst getreden bij WCDI. Hij is lid van de cluster op het gebied van zaadsectorontwikkeling; hij is ook co-lead voor de value proposition sector transformation. Hij werkt in zaaizaadprojecten in Ethiopia, Nigeria en Sahel (Mali en Niger). Belangrijke taken zijn strategieontwikkeling, systeemverandering (institutionele markten, variety release), ontwerp en volgen van de uitvoering van nationale seed road maps. Verder is hij verantwoordelijk voor de relatie met Nederlandse bedrijven in de drie projecten. In zijn rol als co-lead Sector Transformatie werkt Walter met andere groepen in WCDI en WUR aan food system transformatie.

Tot december 2016 leidde hij het zaaisysteemwerk bij de Bill & Melinda Gates Foundation en faciliteerde hij het ontwerp en uitrollen van de landbouwcomponent van het Lives and Livelihoods Fund in samenwerking met de Islamic Development Bank. Eerder was hij gastdocent aan de Federale Universiteit van Santa Catarina in Brazilië, associate consultant bij Centre for Development Innovation, werkte hij als consultant bij KIT en ETC. Hiervoor was hij coördinator van internationale projecten bij Centre for Genetic Resources in Nederland.

Als wetenschapper werkte hij mee aan het ontwerp van verschillende benaderingen, waaronder Integrated Seed Sector Development en Community Biodiversity Management, waarover hij verschillende boeken en wetenschappelijke artikelen publiceerde. Momenteel geeft hij leiding aan de ontwikkeling van de sector benadering binnen voedselsystemen. Hij faciliteerde meer dan 80 (vaak internationale) workshops; was leider in ontwerp en implementatie van 15 internationale samenwerkingsprojecten; en was betrokken bij het ontwerp en / of de evaluatie van 30 projecten voor zaad, biodiversiteit en landbouwontwikkeling.