Project

3D Droogtediagnose (3DDD)

Om beter te kunnen omgaan met droogte, moeten menselijke invloeden op droogte beter worden begrepen. De huidige kaders voor droogtemonitoring en waterboekhouding zijn gericht op de natuurlijke randvoorwaarden en bieden daarom weinig hulp bij het distilleren van menselijke invloeden op droogte. Dit project combineert inzichten uit de socio-hydrologie en het waterbeheer tot een geheel nieuwe benadering, waarin de studie van watergerelateerde menselijke dimensies (D1), de socio-hydrologische dynamiek (D2) en de structurering van dialogen (D3) tussen actoren worden geïntegreerd.

In april 2019 is een interdisciplinair onderzoeksproject gestart, gecoördineerd door Wageningen University:

Diagnosing drought for dealing with drought in 3D: Toolbox for increasing drought preparedness of actors in water and climate governance, uitgaande van Noordoost-Brazilië.

Projectwebsite:
3DDD – Diagnosing drought for dealing with drought in 3D (3ddd-project.org)

Dit project is een gezamenlijke inspanning van Braziliaanse en Nederlandse organisaties, waaronder: Wageningen Universiteit (WU; Nederland); het Onderzoeksinstituut voor Meteorologie en Watervoorraden (FUNCEME; Brazilië); de Federale Universiteit van Ceará (UFC; Brazilië) en de Braziliaanse Research Agricultural Corporation, National Research Tropical Agroindustry Center (EMBRAPA; Brazilië).

Projectomschrijving

Het project zal de geïntegreerde, participatieve 3D Droogtediagnose (3DDD) toolbox ontwikkelen en testen. We zullen geneste schaalniveaus onderzoeken, gerelateerd aan lokale watervoorraden en virtuele watertransfers samen met netwerken van gebruikers, beheerders, handelaars, en beleidsmakers. De testcase is het door droogte getroffen noordoosten van Brazilië. Tenslotte kan de 3D Droogtediagnose toolbox gebruikt worden om bestaande droogtemonitors in staat te stellen gecontextualiseerde informatie te leveren in door droogte getroffen regio's wereldwijd. We zullen demonstreren hoe voorgestelde oplossingen voor droogtebeheer presteren met betrekking tot cross-scale synergieën en trade-offs in relatie tot de VN Sustainable Development Goals 2, 6, 10, en 13. Het project zal van start gaan met drie promovendi, die elk focussen op één van de drie D's: watergerelateerde menselijke dimensies (D1), socio-hydrologische dynamiek (D2), en dialogen tussen actoren (D3). Als promovendus in dit project werk je in een internationaal en interdisciplinair team en bestudeer je de ontwikkeling en impact van droogte met behulp van benaderingen uit verschillende wetenschappelijke disciplines.

3DDD.JPG

This project is funded by the Joint SDG research programme of the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO).