Project
Authenticiteit / traceerbaarheid
De markt van biologische producten groeit snel. Ook dit jaar is er weer meerdere malen melding gemaakt van fraude met biologische producten. Om die reden is er behoefte aan ontwikkeling en validatie van analytische methoden die onderscheid kunnen maken tussen biologische en conventioneel geteelde producten. Deze methoden zullen essentieel gereedschap zijn voor certificeerders en controlerende instanties om de credibility van de biologische sector in de EU te versterken.
Het doel van het project is de ontwikkeling van analytische methoden om onderscheid te maken tussen biologische tomaten en granen, en hun producten na processing. De producten worden door partners geteeld en er worden verschillende instrumentele technieken toegepast die resulteren in vingerprintachtige data. Op basis van deze vingerprints wordt getracht onderscheid te maken tussen de biologische en reguliere producten. Uiteindelijk worden datasets gekoppeld om te onderzoeken of op die wijze nog beter onderscheid gemaakt kan worden. Het onderzoek zal gepubliceerd worden in wetenschappelijke tijdschriften en in vakbladen. Daarnaast zullen er protocollen van de methoden beschikbaar komen.
Publicaties
-
Analytical authentication of organic products: an overview of markers
Journal of the Science of Food and Agriculture 93 (2013)1. - ISSN 0022-5142 - p. 12 - 28. -
Authentication of Geographical Origin and Crop System of Grape Juices by Phenolic Compounds and Antioxidant Activity Using Chemometrics
Journal of Food Science 80 (2015)3. - ISSN 0022-1147 - p. C584 - C593. -
Discrimination of Polish unifloral honeys using overall PTR-MS and HPLC fingerprints combined with chemometrics
Food Science and Technology = Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie 62 (2015)1. - ISSN 0023-6438 - p. 69 - 75. -
Geographical provenance of palm oil by fatty acid and volatile compound fingerprinting techniques
Food Chemistry 137 (2013)1-4. - ISSN 0308-8146 - p. 142 - 150. -
Identification and age estimation of blood stains on colored backgrounds by near infrared spectroscopy
Forensic Science International 220 (2012)1-3. - ISSN 0379-0738 - p. 239 - 244. -
Innovative approaches for the authentication of raw ingredients in organic/sustainable production
-
Orange juice authentication: Typicality, Organic production and geographical origin
In: Proceedings of the 9th Wartburg Symposium on Flavor Chemistry & Biology - Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie - Advances and challenges in flavor chemistry & biology, 10-16 Apr. 2010, Eisenach, Germany. - : Deutsche forschungsanstalt fuer Lebensmittelchemie - p. 417 - 420. -
PTR-MS monitoring of volatiles fingerprint evolution during grape must cooking
Food Science and Technology = Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie 51 (2013)1. - ISSN 0023-6438 - p. 356 - 360. -
Provenancing Flower Bulbs by Analytical Fingerprinting: Convallaria Majalis
Agriculture 5 (2015)1. - ISSN 2077-0472 - p. 17 - 29. -
Qa: Fraud Control for Foods and Other Biomaterials by Product Fingerprinting
In: Latest research into Quality control / , Akyar, I. - Rijeka, Croatia : InTech - ISBN 9789535108689 - p. 111 - 143.