Project

Bio-PE heeft geen negatieve invloed op plastic recycling

Er bestaan veel misverstanden over bioplastics en kunststofrecycling. Zo denken veel recyclingbedrijven onterecht dat alle bioplastics afbreekbaar zijn en een negatieve invloed hebben op kunststofhergebruik. Met gericht onderzoek naar bio-PE en recycling wil Wageningen UR Food & Biobased Research deze en andere misverstanden uit de wereld helpen.

De aandacht voor kunststof hergebruik en recycling neemt toe, en daarmee ook het aantal onderzoeksvragen op dit gebied. In de testfaciliteiten van Food & Biobased Research, kunnen recyclingprocessen volledig gesimuleerd worden: van het sorteren van kunststoffen tot het produceren en testen van eindproducten.

Bio-PE is een kunststof die gemaakt wordt uit hernieuwbare grondstoffen (biomassa) maar die chemisch identiek is aan traditionele PE. Diverse supermarkten en winkelketens gebruiken bio-PE draagtassen die herkenbaar zijn aan het “I’m Green” logo. Het Belgische bedrijf Ecover verpakt haar schoonmaakproducten in bio-PE flacons. Over bio-PE bestaan verschillende misvattingen: zo wordt de duurzame kunststof vaak verward met bio-afbreekbare kunststof en zou bio-PE de huidige kunststof hergebruiksystemen verstoren. Onderzoek door Food & Biobased Research onderbouwt de claims van onder meer fabrikant Braskem, dat bio-PE identiek is aan traditioneel PE en gewoon hergebruikt kan worden via bestaande systemen. Tijdens het onderzoek is met name gekeken naar bio-PE draagtasjes in filmrecyclaat maar ook naar bio-PE flacons in PE recyclaat. Het onderzoeksresultaat is op zich geen verrassing: bio-PE is immers chemisch identiek aan traditioneel PE. Toch blijft het hardnekkige misverstand bestaan dat bio-PE de plastic recyclingstroom vervuilt. Food & Biobased Research nu met praktijkproeven aan dat dit dus niet het geval is. 

Lees meer over het onderzoek in het rapport Recycling of bio-PE