Project

Conffidence

Een belangrijke zorg van de Europese regeringen, voedselproducenten en consumenten is de aanwezigheid van schadelijke chemische contaminanten in levensmiddelen en diervoeders. Als gevolg daarvan besteden regelgevende instanties en de levensmiddelen- en diervoederindustrie grote bedragen aan laboratoriumtesten om de productveiligheid te garanderen. Veel van deze testen zijn ingewikkeld, tijdrovend en duur. Daardoor is er behoefte aan gevalideerde screeningsinstrumenten die eenvoudig, goedkoop, snel en meerdere verontreinigingen tegelijkertijd kunnen detecteren.

Het project CONffIDENCE (CONtaminants in Food and Feed; Inexpensive DetectioN for Control of Exposure ) heeft tot doel de voedselveiligheid in Europa verder te verbeteren door de ontwikkeling van snelle en kostenefficiƫnte methoden voor de detectie van een breed scala van chemische contaminanten in grondstoffen, levensmiddelen en diervoeders.

Resultaten

  • Jaarlijkse rapportage van de projectresultaten.
  • Rapport en manuscript voor publicatie over de ontwikkeling en prestaties van de triplex-immunoassay voor POP's in monsterextracten.
  • Rapport waarin de resultaten van de kleinschalige Interlab studie voor de laatste flowcytometrie multiplex immunoassay.
  • Rapport waarin de resultaten van Interlab studies voor de immunoscreening assays en SPE-AAS methoden.

Aanpak

De belangrijkste taken en activiteiten van het RIKILT zijn onderzoek en coƶrdinatie van het project.
Verder is RIKILT betrokken bij het onderzoek dat wordt uitgevoerd voor POP's (Persistent Organic Pollutants), pesticiden en zware metalen. De activiteiten in 2012 zijn:
  • Toepassen ontwikkelde flowcytometrie voor POP's op vis, visvoer en granen.
  • Training geven en ringonderzoek uitvoeren (immunoscreening assays voor paraquat + DON). 

Publicaties