De Muur van Mussert

Project

De Muur van Mussert

De Muur van Mussert representeert een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Stichting Erfgoed Ede vroeg de Wetenschapswinkel om opties voor toekomstige betekenissen te onderzoeken en nieuwe perspectieven te formuleren voor het omgaan met deze plek.

In Lunteren is eind jaren 30 door de Nationaal Socialistische Beweging (N.S.B.) een complex ingericht voor partijbijeenkomsten. Onderdeel van het complex is een muur waar Anton Mussert, leider van de N.S.B., de leden kon toespreken. Door de rol van de N.S.B. tijdens de Tweede Wereldoorlog belichaamt de Muur van Mussert een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis, de collaboratie met Nazi Duitsland. Nu staat het complex deels overwoekerd door natuur op een recreatieterrein waar seizoenarbeiders in zomerhuisjes wonen.

Creëren van toekomstige betekenissen

De Stichting Erfgoed Ede vraagt zich af of de muur vanwege zijn symbolische waarde ter nagedachtenis of als waarschuwing behouden zou moeten blijven. Dit wetenschapswinkelproject heeft daarmee als doel om eventuele dilemma’s en discussiepunten rondom het behoud van het complex in kaart te brengen en suggesties aan te dragen over welke nieuwe betekenis(sen) gevormd kunnen worden.

Student Challenge

Ideeën voor de toekomst van het ongemakkelijke en betwiste erfgoed
> Nieuws: De winnaars en inzendingen van de Challenge
> Download: Challenge Toekomstperspectieven Muur van Mussert (NL)
> Download: Challenge Ideas for the future of Mussert Wall (EN)