De toekomst van de Voedselbank Rotterdam

Project

De toekomst van de Voedselbank Rotterdam

De Voedselbank Rotterdam heeft een regionale functie in het verzamelen en uitdelen van “overgebleven” voedsel en schenkingen. De hoeveelheid en de samenstelling van de voedselpakketten maakt dat de uitgifte op meerdere dagen plaatsvindt. Ze vroeg aan de Wetenschapswinkel om te onderzoeken hoe de werving en distributie van producten zo efficiënt mogelijk kan, hoe groot de tevredenheid van de gebruikers is en welke andere mogelijkheden om de doelgroep te voorzien van voedingsmiddelen.

De Voedselbank Rotterdam is één van de acht regionale distributiecentra in Nederland en bestaat vanaf 2002 en draait volledig op vrijwilligers, waartoe ook enkele afnemers (cliënten) behoren. Op dit moment stellen ze wekelijks 2000 pakketten samen en langzamerhand is dit, vanwege de aanvoer van verse producten (vlees en gesneden groente) niet meer uitvoerbaar op één dag waardoor er momenteel op meer dagen uitgifte van voedselpakketten is. Naast het verzorgen van de pakketten in Rotterdam zorgt deze voedselbank voor het bevoorraden van de voedselbanken in de regio.

In 2016 werden in Nederland door de inzet van 11.000 vrijwilligers wekelijks 38.500 voedselpakketten vanuit 166 lokale voedselbanken uitgedeeld en waren ongeveer 135.000 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank. De voedselbanken zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken.

Onderzoek

De Voedselbank Rotterdam wil met deze vraag de organisatie van de werving en de distributie van producten zo efficiënt en zo duurzaam mogelijk maken (energiezuinig door b.v. zo min mogelijk verkeersbewegingen). Daarnaast wil de organisatie inzicht in de cliënttevredenheid en onderzocht hebben welke andere mogelijkheden er zijn om de doelgroep van voedingsmiddelen te voorzien.

Het resultaat van het project beoogd bij te dragen aan weloverwogen keuzes voor de toekomst. Door het betrekken van de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken, wordt bevorderd dat de resultaten beschikbaar komen voor alle Voedselbanken.