
Project
Eigenschappen van voedingsmiddelen en de invloed op voedselvoorkeur
Gezondere voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, of geherformuleerd voedsel, wordt vaak geassocieerd met niet-lekker. Welke invloed smaak, geur, uiterlijk, en textuur hebben bij de vorming van deze associaties is nog vaak onduidelijk. Binnen het Top Institute Food & Nutrition lopen drie projecten om de invloed van producteigenschappen te ontrafelen.
Doelstelling
Drie Top Institute Food & Nutrition (TIFN-)projecten onderzoeken de rol van deze eigenschappen in voedselwaardering verder:
- Ontwikkeling van bepaalde soorten voedingen (Foam stability)
- Meting van consumentenreacties op voedingen (Sensory & Liking)
- Meting van fysiologische en sensorische processen tijdens de consument-voeding interactie (Texture-taste)
De TIFN-projecten dragen bij aan de ontwikkeling van voedingsmiddelen die gezond zijn en gewaardeerd worden door consumenten.
Plan van aanpak
Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om de producteigenschappen na te gaan.
- Sensory & Liking (met Danone en FrieslandCampina):
- Consumentenonderzoek aan de hand van gevalideerde vragenlijsten en voedselkeuzegedrag
- Consumentenonderzoek naar impliciete fysiologische metingen van emoties bij producten
- Consumentenonderzoeken bij verschillende doelgroepen (ouderen en kankerpatiënten
- Texture & Taste (met FrieslandCampina en Vion).
- Onderzoek naar mondbewegingen, afbraak van voedsel in de mond, coatings, en interacties van smaakstoffen en macronutriënten.
Resultaten
De resultaten lieten zien dat producten verschillende emoties op kunnen roepen, zelfs wanneer de producten uit dezelfde productcategorie komen en vergelijkbaar gewaardeerd worden. Bovendien lijken bepaalde producten op grond van de emoties beter geschikt voor consumptie op specifieke momenten (bijv. als lunch i.p.v. ontbijt).
-
Dealing with consumer differences in liking during repeated exposure to food; typical dynamics in rating behavior
PLoS ONE 9 (2014)3. - ISSN 1932-6203 -
Food preference and intake in response to ambient odours in overweight and normal-weight females
Physiology and Behavior 133 (2014). - ISSN 0031-9384 - p. 190 - 196. -
Oral texture influences the neural processing of ortho- and retronasal odors in humans
Brain Research 1587 (2014). - ISSN 0006-8993 - p. 77 - 87.