‘Farming for the future’: innovatie in vleeskuikenproductieketen en -producten

Project

‘Farming for the future’: innovatie in vleeskuikenproductieketen en -producten

Een innovatieve vleeskuikenproductieketen ontwikkelen die een hoge kwaliteit en veiligheid van het product garandeert en daarmee voldoet aan de eisen van de consument. Dat is het doel van dit project.

Binnen het project wordt gewerkt aan een gegarandeerde traceerbaarheid en productveiligheid met een hoog niveau van dierenwelzijn en diergezondheid in de keten, en de valorisatie en ontwikkeling van onderscheidende, innovatieve producten.

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  1. Maximale transparantie en traceerbaarheid ('farm to fork') inclusief de ontwikkeling van een systeem om integrale duurzaamheid te meten en te monitoren;
  2. Verbeteren van dierwelzijn in de productieketen: van het vleeskuikenbedrijf en tijdens vangen, transport en slachtproces,
  3. Verbeteren diergezondheid en robuustheid, met als doel antibioticavrije/Campylobacter vrije productie;
  4. Valorisatie en allergeen-, zout- en E-nummer vrije producten.


Wageningen Livestock Research participeert met name in onderdeel (2) en (3). Voorbeelden van onderzoek binnen deze thema's;

  • onderzoek naar omgevingsverrijking voor vleeskuikens die dierenwelzijn en diergezondheid bevordert;
  • onderzoek naar methoden om de Campylobacter besmetting van het eindproduct te reduceren;
  • ontwikkelen van methoden om welzijn tijdens vangen, transport en op de slachterij te verbeteren;
  • de ontwikkeling van een instrument om het welzijn van vleeskuikens op het bedrijf te classificeren en te monitoren.

Publicaties

Lees hier de eindrapportage: