Project
Foodomics metabole profilering
De ontwikkelingen op het gebied van moderne chemisch-analytische technologieën - in het bijzonder in combinatie met massa-spectrometrie – in de afgelopen decennia is vergelijkbaar met die in de ICT revolutie. Hierdoor is het tegenwoordig mogelijk om uitgebreide chemische profielen te maken van voedingsmiddelen en –grondstoffen. Dit maakt gedetailleerde onbevooroordeelde vergelijkingen van voedselgrondstoffen en hun producten mogelijk. Dergelijke benaderingen (ook wel “metabolomics” genoemd) worden inmiddels veelvuldig toegepast in voedselketenonderzoek, inclusief veredeling (genetische markers voor metabolietenprofiel), groei en ontwikkeling, voedselverwerking en -processing, bewaring, voedselveiligheid en authenticiteit.
Benutting en vergelijking van de beschikbare gemeten informatie (software) loopt echter achter bij de hardware ontwikkelingen. Het is mogelijk om in korte tijd meer data te genereren, dan er op een conventionele PC past. De grootte van de files en de hoeveelheid informatie, die aanwezig is, heeft als keerzijde dat de tijd die nodig is om de data te analyseren duurder is dan de metingen zelf ondanks de aanwezigheid van met hardware meegeleverde commerciële software pakketten zijn.
Dit project heeft als basis om de gemeten data en het verkrijgen van relevante informatie uit het geheel in evenwicht te brengen. Derhalve is het o.a. gericht op versnelling van het processen van meetgegevens en het linken van deze gegevens aan stoffen/databases en biologische/genetische/kwaliteits/veiligheids kenmerken. Binnen de instituten wordt gewerkt aan voedselketenonderzoek, inclusief veredeling (genetische markers voor metabolietenprofiel), groei en ontwikkeling, voedselverwerking en ‑processing, bewaring, voedselveiligheid en authenticiteit. Op dit terrein zijn er al diverse lopende projecten binnen WOT (bij RIKILT) publiek-private samenwerking met o.a. Breed4Food, Feed4Future en voedselproducerende bedrijven (DSM, Unilever, Nestle, Danone, et cetera bij PRI en ASG). WUR-brede samenwerking is derhalve een belangrijk speerpunt van dit project. Hierdoor kunnen de klanten van WUR optimaal worden bediend.
Publicaties
-
Gas Chromatography/Mass Spectrometry Analysis: Nontargeted Metabolomics Based on Scan Mode Analysis
In: Mass Spectrometry-Based Metabolomics: A Practical Guide / , Prama Putri, S., Fukusaki, E.. - : CRC Press - p. 103 - 136. -
Integrative cross-omics analysis in primary mouse hepatocytes unravels mechanisms of cyclosporin A-induced hepatotoxicity
Toxicology 324 (2014). - ISSN 0300-483X - p. 18 - 26. -
Ultrafast PubChem Searching Combined with Improved Filtering Rules for Elemental Composition Analysis
Analytical Chemistry 86 (2014)11. - ISSN 0003-2700 - p. 5463 - 5469.
-
Identification of Cisplatin-Regulated Metabolic Pathways in Pluripotent Stem Cells
PLoS ONE 8 (2013)10. - ISSN 1932-6203 - 13 p. -
Differences in insect resistance between tomato species endemic to the Galapagos Islands
BMC Evolutionary Biology 13 (2013). - ISSN 1471-2148 - 12 p. -
Genetic mapping of semi-polar metabolites in pepper fruits (Capsicum sp.): towards unravelling the molecular regulation of flavonoid quantitative trait loci
Molecular Breeding 33 (2014)3. - ISSN 1380-3743 - p. 503 - 518. -
NON-SMOKY GLYCOSYLTRANSFERASE1 Prevents the Release of Smoky Aroma from Tomato Fruit
The Plant Cell 25 (2013)8. - ISSN 1040-4651 - p. 3067 - 3078. -
System-Wide Hypersensitive Response-Associated Transcriptome and Metabolome Reprogramming in Tomato
Plant Physiology 162 (2013)3. - ISSN 0032-0889 - p. 1599 - 1617. -
Automatic Chemical Structure Annotation of an LC-MSn Based Metabolic Profile from Green Tea
Analytical Chemistry 85 (2013)12. - ISSN 0003-2700 - p. 6033 - 6040. -
Changes in sour cherry (Prunus cerasus L.) antioxidants during nectar processing and in vitro gastrointestinal digestion.
Journal of Functional Foods 5 (2013)3. - ISSN 1756-4646 - p. 1402 - 1413. -
Industrial processing effects on phenolic compounds in sour cherry (Prunus cerasus L.) fruit
Food Research International 53 (2013)1. - ISSN 0963-9969 - p. 218 - 225. -
Evaluation of Glucosinolate Variation in a Collection of Turnip (Brassica rapa) Germplasm by the Analysis of Intact and Desulfo Glucosinolates
Journal of Agricultural and Food Chemistry 61 (2013)16. - ISSN 0021-8561 - p. 3984 - 3993. -
Changes in polyphenol content during production of grape juice concentrate
Food Chemistry 139 (2013)1-4. - ISSN 0308-8146 - p. 521 - 526.