Project

Functionele binding assays in Europees verband

In Europese samenwerkingsverbanden worden optische biosensoren ontwikkeld om controlesystemen te kunnen opzetten voor het meten van restanten van diverse contaminanten met als modelstoffen: hormoonverstorende stoffen (endocrine disruptors (EDCs)), mycotoxinen, diergeneesmiddelen en allergene eiwitten.

De snel groeiende voedselmarkt en het milieu vragen om nieuwe en efficiƫnte controlesystemen voor het tegelijkertijd kunnen meten van diverse potentiƫle verontreinigingen. Binnen dit project worden innovatieve en op nanostructuren gebaseerde optische biosensoren ontwikkeld waarop functionele binding assays kunnen worden uitgevoerd voor het snel en eenvoudig kunnen meten van diverse contaminanten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van functionele eiwitten (antilichamen).

De imaging sensor (IMPRESSOR) ontwikkeld binnen het IMPRESS project wordt in 2015 uitvoerig getest voor het meten van diergeneesmiddelen en allergene eiwitten.

Voor het Foodsniffer project zijn antilichamen tegen mycotoxinen en allegenen verzameld en getest. Voor 2 van de mycotoxinen (fumonisine B1 en deoxynivalenol (DON)) zijn eigen monoklonale antilichamen ontwikkeld.  De op interferometrie gebaseerde sensor wordt in 2015 uitvoerig getest.                    

Publicaties