
Project
GreenCHAINge - Duurzame ketens groente & fruit
Dit project heeft als doel ketens intelligenter te maken met als focus: kwaliteitsbeheersing. Het door Wageningen geïntroduceerde “smart chain” concept wordt verder ontwikkeld en in bestaande ketens op zodanige schaal getest dat implementatie om ketensturing te realiseren geen grote stap meer zal zijn.
Verbeterde G&F-keten
Consumenten gaan steeds meer groente en fruit consumeren vanwege o.a. de behoefte om gezond te leven en minder vlees te eten. Dit vraagt om een verbetering van de G&F ketens om producten van een consistente kwaliteit te kunnen leveren. Dit houdt in dat versproducten altijd lekker (combinatie van sappig, stevig, zoetheid, rijpheid, aromatisch), lang houdbaar en gemakkelijk in gebruik moeten zijn. Een consistente kwaliteit producten leidt aantoonbaar tot herhalingsaankopen en daarmee een toename in consumptie.
Consistente hoge kwaliteit is nodig
Om jaarrond, consistente hoge kwaliteit te kunnen leveren en tevens de verliezen in de keten verder te beperken is een verdere ketenintegratie nodig. Ketenschakels weten nu niet wat de intrinsieke kwaliteit is. Dat geldt zowel voor de geproduceerde als voor de gevraagde kwaliteit. Het ontbreekt op dit moment aan kennis(deling), robuuste meetmethoden en adequate ketensystemen. Ketenintegratie voor kwaliteit is onvoldoende ontwikkeld. Dit project heeft als doel ketens intelligenter te maken met als focus: kwaliteitsbeheersing. Het door Wageningen geïntroduceerde “smart chain” concept wordt verder ontwikkeld en in bestaande ketens op zodanige schaal getest dat implementatie om ketensturing te realiseren geen grote stap meer zal zijn.
Het project bestaat uit zeven deelprojecten:
- GreenCHAINge 7: Automatische kwaliteitsinspectie
Resultaten
Dit project is afgerond met het eindseminar GreenCHAINge op donderdag 14 maart 2019. De resultaten zijn vastgelegd in 35 factsheets:
Publicaties
-
A floor cover to improve temperature distribution and quality preservation in maritime refrigerated container transport of grapes : GreenCHAINge WP1 - Table Grapes
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Wageningen Food & Biobased Research report 1733) - ISBN 9789463436601 - p. -
Aandachtspunten oogst en bewaring Conference en Elstar
: Wageningen University & Research - p. -
Assessing quality and reducing batch variety in Golden Honeydew Melons : GreenCHAINge Fruit & Vegetables WP2
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 1895) - p. -
Dynamics of ripening of avocado fruit : GreenCHAINge Fruit & Vegetables WP6
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Rapport / Wageningen Food & Biobased Research 1924) - p. -
Effect of 12% CO2 during storage on quality of Allison seedless table grapes from Spain: GreenCHAINge WP1 - Table Grapes
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 1727) - p. -
Effect of storage temperature and time on quality of Thompson seedless table grapes from Greece : A simulation of Reefer transport from South Africa or South America to the Netherlands: GreenCHAINge WP1 - Table Grapes
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Wageningen Food & Biobased Research report 1736) - p. -
GreenCHAINge Fruit & Vegetables : Work package 1: Brown coloration of cut mango fruit
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 1663) - p. -
GreenCHAINge Fruit & Vegetables : Work package 1: Formation of chocolate berries in white table grapes
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 1671) - p. -
GreenCHAINge: aan de slag met betere ketenkwaliteit
GreenCHAINge: aan de slag met betere ketenkwaliteit, Groenten Fruit Huis, 2019-11-01 -
Grip op kwaliteit van Conference-peren met behulp van een Bayesiaans netwerk : GreenCHAINge G&F DP5 Export peren verre bestemmingen
Wageningen : Wageningen Food & Biobased Research (Wageningen Food & Biobased Research rapport 1877) - ISBN 9789463435536 - p.