
Project
Humistatus: vochtstatus en -regulatie met nieuwe proces- en koelmethoden
In veel groente & fruitketens zijn problemen met enerzijds rot en anderzijds uitdroging van versproducten. Dit zorgt voor veel verliezen in de keten. Het lastige is dat deze problemen partijspecifiek voorkomen en dat er van tevoren geen goede inschatting gemaakt kan worden welke partijen problemen gaan krijgen en of het risico hoger is op rotting of juist uitdroging.
Doel
Het doel binnen dit project is om een nieuwe meetmethode te ontwikkelen waarmee vochtstatus partijspecifiek beheerst kan worden voor twee doelproducten: peren en trostomaten. We willen aantonen en mogelijk maken dat een partij peren ons middels zijn actuele ‘Humistatus’ meer kan vertellen over de kans op kwaliteitsproblemen in de keten.
Resultaat
In het project is meer begrip opgebouwd wat humistatus inhoudt en hoe dit beïnvloed wordt door verschillende condities in de keten. Met deze kennis is onder andere gewerkt aan ontwikkeling van methoden en een sensor waarmee beter gemeten en gestuurd kan worden, voor en tijdens bewaring van peren, ter voorkoming van rot of slappe nekken. Daarnaast is met behulp van opgedane kennis uit experimenten gewerkt aan optimalisatie van de verpakkingsmethode voor trostomaten, ter voorkoming van kroonschimmel bij trostomaten
Ontwikkelde methoden/modellen:
- Voorlopig model gebruikmakend van non-destructieve beeld metingen, dat bij inslag van partijen peren een risico berekend op ontwikkeling slappe nekken tijdens bewaring
- Proof-of-concept om indirect gewichtverlies van peren te meten middels ultrasoontechnologie
- Verbeterde NIR-modellen om watergehalte en Brixgehalte te voorspellen in peren
- Quickscan benutting koelcapaciteit perenbewaring: een verkennende tool om afwijkend koelgedrag in kaart te brengen en mogelijke oorzaken vast te stellen en bespreekbaar te maken.
- Meetmethode ontwikkeld om koelergedrag op basis van infraroodopnames in kaart te brengen.
Publicaties
-
Sequential data fusion for prediction of moisture and soluble solids content in pear fruit
: Wageningen University & Research - p. -
Variatie in vochtafgifte tussen peren afkomstig van één boom
: Wageningen University & Research - p. -
Langere periode tussen oogstmoment en koeling negatief voor gewichtsverlies ‘Conference’ peren
: Wageningen University & Research - p. -
Belang van hoge inkoelsnelheid voor gewichtsverlies en inwendige kwaliteit ‘Conference’ peren
: Wageningen University & Research - p. -
Invloed van herkomst en positie in cel op gewichtsverlies en slappe-nekken-score bij ‘Conference’ peren
: Wageningen University & Research - p. -
Op welke moment in bewaring is het creëren van een vochtige klimaat nadelig bij bewaring ‘Conference’ peren?
: Wageningen University & Research - p. -
Factoren van invloed op late ontwikkeling van inwendig bruin bij ‘Conference’ peren
: Wageningen University & Research - p. -
Improved non-destructive prediction of moisture and soluble solids content in pear fruit
: Wageningen University & Research - p. -
Objectieve bepaling van brons, grootte en vorm van ‘Conference’ peren
: Wageningen University & Research - p. -
Voorspelling van gevoeligheid voor ontwikkeling slappe perennekken tijdens CA bewaring
: Wageningen University & Research - p.