
Project
Kader Richtlijn Marien / Gebieden
De implementatie van de Kaderrichtlijn mariene strategie is in volle gang. In 2015 dient een programma van maatregelen te zijn vastgesteld. Onder dit maatrgelprogramma zijn Friese Front en de Centrale Oesterbanken zoekgebieden om visserij te zoneren.
Doelstelling
De implementatie van de Kaderrichtlijn mariene strategie voor bescherming, behoud en herstel van het mariene milieu is in volle gang. In 2015 dient een programma van ruimtelijke maatregelen te zijn vastgesteld. Het Friese Front en de Centrale Oestergronden zijn aangemerkt als zoekgebieden voor ruimtelijke beschermingsmaatregelen. Beide gebieden liggen in het diepe, slibrijke deel van het Nederlands Continentaal Plat. Bescherming van het Friese Front en de Centrale Oestergronden zal bijdragen aan de zeebodemintegriteit, de biodiversiteit, en aan onderdelen van het voedselweb..
Resultaten
In het eindrapport zijn pilot resultaten voor ruimtelijke beschermingsmaatregelen gebundeld en meerdere zonering scenario's uitgewerkt. De resultaten bieden een inhoudelijke basis voor de Kaderrichtlijn mariene strategie als het gaat om ruimtelijke beschermingsmaatregelen binnen het Friese Front en de Centrale Oestergronden.
Concreet bieden de eerste ruimtelijke beschermingsvoorbeelden in het rapport input voor de discussie in het participatietraject met stakeholders. Deze dienen in een later traject breder uitgewerkt te worden samen met stakeholders. Meer specifiek bestaat de rapportage uit een overzicht van beschikbare kennis van benthische waarden en visserij-inspanningen op de Centrale Oestergronden en het Friese Front. Ministeries, de visserijsector, productschappen en Stichting de Noordzee kunnen er hun voordeel mee doen.
Plan van aanpak
Voor de invulling van relevante ecologische kennisvragen gebruikt het projectteam recent afgeronde IMARES-projecten, literatuuronderzoek en kennis van andere projecten. Voorbeelden zijn diverse adviesdocumenten, het hotspots rapport, “Trends in indicatoren van zeebodemintegriteit (KRM) en schelpdieren in de kustzone” en FIMPAS. De onderzoekers geven ook aan waar nog kennis ontbreekt.
Voor een effectieve toepassing in het beleidstraject is de acceptatie van kennis cruciaal. Om dit te bereiken, kijken de onderzoekers welke kennis toepasbaar is om effectiviteit van maatregelen te vergelijken en eventueel door te rekenen. De beschikbare kennis is ook gebruikt in een eerste verkenning naar het selecteren van ruimtelijke beschermingszones binnen het Friese Front en de Centrale Oestergronden op basis van zowel benthische waarden als visserijwaarden.
Publicaties
-
An exploratory analysis of environmental conditions and trawling on species richness and benthic ecoystem structure in the Frisian Front and Central Oyster Grounds
IJmuiden : IMARES (Report / IMARES C037/15) - p. -
Factsheets Kader Richtlijn Mariene Strategie - Antwoorden op veel gestelde vragen in het gebiedsproces
Den Helder : IMARES (Rapport / IMARES Wageningen UR C140/14) - p. -
Fisheries displacement effects of managed areas: a case study of De Voordelta
Den Helder : IMARES (Report / IMARES C136/15) - p. -
Fisheries displacement effects related to closed areas : a literature review of relevant aspects
Den Helder : IMARES (Report / IMARES C170/15) - p. -
Ontwikkeling zeebodemintegriteit op het Friese Front en de Centrale Oestergronden in relatie tot bodemberoerende visserij: Verslag expert workshop
Den Helder : IMARES (Rapport / IMARES Wageningen UR C212/13) - p. -
Verkenning zoneringsmaatregelen met Marxan: Kaderrichtlijn Marien op het Friese Front en Centrale Oestergronden
Den Helder : IMARES (Rapport / IMARES Wageningen UR C005/14) - p.