Monitoren van bezoekers Renkums Beekdal met nieuwe sensortechnologie

Monitoren van bezoekers Renkums Beekdal met nieuwe sensortechnologie

Het Renkums Beekdal is een mooi gebied om te wandelen. De Stichting Renkums Beekdal vroeg de Wetenschapswinkel of het mogelijk is om de spreiding van de bezoekers en het bezoekersaantal van het natuurgebied te weten te komen.

Het Renkums Beekdal is de plek voor educatie, samenwerking en ontmoeting in de natuur. Het Beekdal wordt goed bezocht, zo laten de parkeerplaatsen bij het informatiecentrum zien, vooral tijdens de weekenden, maar het is niet bekend wanneer het druk of rustig is en waar. Wordt het het Renkums Beekdal en het bezoekerscentrum te druk bezocht, zodat dit mogelijk ten koste kan gaan van de natuur en de natuurbeleving? Of is het gebruik gezoneerd in drukke en rustige gebieden? Vragen die bezoekers en betrokken vrijwilligers, beleids- en plannenmakers en ook het bestuur van Stichting Renkums Beekdal (SRB) hadden. De onderzoekers en studenten gingen met deze vragen aan de slag.

Nieuwe sensortechnieken zijn gebruikt om objectief inzicht in totaalbezoek per jaar en drukke en minder drukke delen van het natuurgebied te krijgen en de bezoekersaantallen en – spreiding te meten zonder verstoring van landschap of bezoekers. Via het concept Internet of Things zijn “machines” aan elkaar gekoppeld. Die “machines” bestonden in dit geval uit een Long Range Radio (LoRa) gateway en bewegingssensoren die in het Renkums Beekdal zijn geplaatst. Via LoRa kunnen sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand, theoretisch tussen 2,5 km en 15 km per mast, naar het internet verzenden. Het netwerk is bedoeld voor apparatuur die niet constant een internetverbinding hoeft te hebben, maar alleen af en toe wat data moeten doorgeven. Daarom is de internetsnelheid beperkt van 0,3 tot 50 kbit/s, terwijl een lange accuduur van de LoRa gateway gegarandeerd is.

Resultaten laten zien dat de gebruikte technologie interessant is voor het tellen van bezoekers in een natuurgebied. In hun rapport geven onderzoekers adviezen voor plaatsing van de sensoren, en delen de ervaringen met open source software en hardware.