NanonextNL risico's in kaart brengen

Onderzoek heeft aangetoond dat het dieet van jonge kinderen in veel Europese landen, inclusief Nederland, onvoldoende groente en fruit bevat. In Nederland (onderzoek RIVM) eet het merendeel van de jonge kinderen maar een derde tot de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente.

Verschillende studies hebben laten zien dat het moeilijk is om eetgedrag van kinderen, tieners en in het bijzonder volwassenen, te veranderen. Daarnaast is gebleken dat de jonge jaren heel belangrijk zijn voor eetgedrag op latere leeftijd. Verschillende leermechanismen spelen hierbij een rol, maar het is onbekend welke mechanismen het best werken bij welke leeftijd en wat de langetermijneffecten van deze leerstrategieën zijn.

Doel van dit project is bepalen welke factoren bijdragen aan gezonde eetgewoonten bij jonge kinderen. Dit kan bijdragen aan een gezond eetgedrag en voldoende consumptie van groente en fruit op latere leeftijd, met de daarbij behorende voordelen voor de gezondheid.

Resultaten

Resultaten zijn strategieën die de groenteconsumptie bij kinderen van 4 tot 6 jaar bevorderen. Deze worden gecommuniceerd worden aan belanghebbenden uit de publieke en private sector in een workshop in 2012.

Aanpak en tijdspad

Activiteiten zijn:
    • Aanvullende interventiestudie en lange termijnmetingen
    • Contacten met geïnteresseerde bedrijven voor gezamenlijk onderzoek.
    • Bijdrage aan workshop in kader van project KB-15-004-009
    • Contacten met team project KB-15-004-008 (LEI, Wageningen UR), dat zich ook richt op het creëren van gezonde eetgewoonten.