Project

Partners gezocht: textuurmiddelen en zoetstoffen uit nevenstromen

Wageningen Food & Biobased Research is op zoek naar partners uit de industrie die gezamenlijk onderzoek willen doen naar het winnen van bulkingrediënten voor textuurverbetering en (zoete) smaak uit beschikbare zijstromen.

tEXturizing & Taste from side-stREAMS

In de voedingsindustrie is er dringend behoefte aan natuurlijke ingrediënten voor vulling en textuurverbetering, en aan natuurlijke laagcalorische suikervervangers. Erg lastig, want suikers worden toegepast in veel voedingsmiddelen en zijn moeilijk te vervangen vanwege hun unieke, meervoudige functionaliteit en hun gunstige prijsprofiel. Tegelijkertijd produceert de industrie een aanzienlijke hoeveelheid nevenstromen, die momenteel te weinig benut worden omdat de bioraffinage vooral is gericht op het isoleren en zuiveren van bestanddelen. Deze nevenstromen zijn complex, en het wordt vaak beschouwd als een uitdaging om ze rendabel te valoriseren. De van nature complexe samenstelling biedt echter juist een gelegenheid voor het moduleren van hun functionaliteit. Zo kan namelijk een optimaal ingrediëntenmengsel worden afgeleid dat op meerdere manieren te gebruiken is, bijvoorbeeld ter vervanging van de diverse functies van suikers.