Project

Partners gezocht: verbetering van de duurzaamheid en het voedingsprofiel van levensmiddelen

Veel van het huidige onderzoek is gericht op duurzaamheid óf ontwikkeling van gezonde producten, terwijl een combinatie hiervan essentieel is voor de overstap naar een optimaal voedselsysteem. Met het preconcurrentiële onderzoeksproject PPP BALANCE krijgen deelnemende bedrijven de kans hun producten op beide vlakken tegelijk te verbeteren. De partners krijgen hiervoor de relevante kennis, expertise en een uniek samenwerkingskader aangereikt.

In de afgelopen decennia heeft onze maatschappij een hoogontwikkeld en complex voedselsysteem gecreëerd met een grote verscheidenheid aan betaalbare levensmiddelen. Uit belangrijk wetenschappelijk onderzoek (bijv. het EAT-Lancetrapport en andere bronnen) blijkt echter duidelijk dat ons huidige voedselsysteem niet in evenwicht is op het gebied van duurzaamheid en gezondheid: het is alleen duurzaam voor een wereldbevolking van 3,4 miljard mensen, en het werkt zwaarlijvigheid, diabetes type II en hart- en vaatziekten in de hand. Hoe vertalen we deze algemene, overkoepelende kennis over ons voedselsysteem naar specifieke kennis en acties voor de verbetering van productcategorieën, ingrediënten en de waardeketens daarvan?