Project

Plant Meat Matters

Een nieuwe generatie vleesvervangers op basis van plantaardige ingrediënten. Dat is de inzet van het project Plant Meat Matters dat Wageningen Food & Biobased Research samen met Wageningen Universiteit beoogd.

De huidige voedselproductie is onvoldoende efficiënt om de steeds welvarendere en groeiende wereldbevolking te voeden. Een belangrijke reden daarvoor is de hoge en toenemende consumptie van producten van dierlijke oorsprong. Vleesproductie is inefficiënt met betrekking tot het gebruik van land, water en grondstoffen. Daarnaast is er een toenemende weerstand tegen de vleesindustrie in de westerse wereld, bijvoorbeeld op grond van dierenwelzijn.

Plantaardige vleesvervangers

Plantaardige ingrediënten als erwten of soja, kunnen uitstekende voedingsbronnen van eiwit zijn, maar veel consumenten geven de voorkeur aan vlees. Dat komt voor een belangrijk deel door de structuur van vlees: het heeft vezels van verschillende lengte. Daardoor worden de smaakstoffen tijdens het kauwen geleidelijk vrijgegeven en blijft de smaak dus gedurende het hele kauwproces goed. Een manier om het eten van vlees te verminderen is de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat producten die het meest lijken op het origineel de beste kans van slagen hebben om door grote groepen consumenten te worden omarmd. Voorafgaand aan het project heeft Wageningen Universiteit samen met Technische Universiteit Delft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de productie van vezelrijke vleesvervangers op basis van plantaardige ingrediënten. Dit materiaal heeft een structuur en beet die lijkt op de structuur van vlees. Daarmee kan het een goede basis vormen van een nieuwe generatie vleesvervangers.

Volgende generatie vleesvervangers

Dit project legt de wetenschappelijke basis om het structureren van plantaardige eiwitten  te begrijpen, met inbegrip van smaakcomponenten, vet en andere ingrediënten. Samen met partners uit de gehele plantaardige eiwitketen gebruikt Wageningen Food & Biobased Research en Wageningen Universiteit deze kennis in de verdere ontwikkeling van shear cell technologie voor het maken van de volgende generatie (door consumenten geaccepteerde) vleesvervangers. De focus ligt op producten met verbeterde eigenschappen, die rendabeler worden geproduceerd en een lagere milieu-impact hebben in vergelijking met de vleesvervangers die momenteel op de markt zijn.

Het project wordt mede-gefinancierd door de Topsector Agri&Food. Het project is geregistreerd onder het nummer: TKI-AF-16011.

Expertise

Nieuwe ewitingrediënten

Publicaties

Brochure