Plantalyzer

Project

Plantalyzer

Wageningen werkt samen met Hortikey aan de realisatie van de Plantalyzer. De Plantalyzer meet automatisch de tomaten in de kas terwijl ze nog niet geoogst zijn en dus aan de plant hangen. De teler ontvangt met de Plantalyzer objectief vastgestelde informatie over de hoeveelheid en rijpheidsstatus van vruchten. HortiKey, een 100% dochter van Berg Hortimotive, gebruikt deze data om het systeem uit te breiden naar accurate oogstprognose.

Het Agro Food Robotics team van Wageningen heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd op het gebied van de 3D herkenning van tomaten en het bepalen van rijpheid. Goede, geconditioneerde en nauwkeurige kleurmetingen zijn hierbij van groot belang. Daarnaast moet bekeken worden aan welke tros de tomaten zitten en hoe de afrijping binnen de tros verdeeld is. Op deze wijze weet de kweker veel nauwkeuriger wat er morgen geoogst wordt en overmorgen en de rest van de week.  Wageningen zorgt voor de beeldherkenning en de kleur verdeling in de tros. Hortikey zorgt voor de hardware en de inpassing in het management en locatiebepalingssysteem.

Tekst loopt door onder de video

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Het project past perfect in onze ambitie om iedere plant te kunnen monitoren in de kas. Op deze wijze kunnen we binnenkort de productie per vierkante meter bepalen en tal van relaties leggen met lokaal klimaat, biologische en chemische maatregelen of medewerkers die in het pad hebben geoogst. Het project maakt al snel de weg vrij naar de herkenning van ziekten en plagen waaraan we nu nog op fundamenteel niveau werken.