Reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten

Project

Reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten

Een veel voorkomende bijwerking van (de behandeling van) kanker zijn de veranderingen in het reuk- en smaakvermogen van de patiënt. Stichting HungerNdThirst signaleert een mogelijk negatief effect op het herstel van patiënten met kanker, evenals op de kwaliteit van leven. Daarom zet ze zich in voor het verbeteren van de smaakbeleving bij (ex)kankerpatiënten, onder ander door het aanpassen van levensmiddelen. De stichting heeft de Wetenschapswinkel gevraagd om onderzoeksvragen te helpen beantwoorden zodat zij patiënten en zorgverleners kunnen voorzien van kennis die in de praktijk goed toepasbaar is.

De dagelijkse maaltijden zijn voor veel mensen een sociale aangelegenheid. Wanneer je door veranderingen in reuk- en smaakvermogen niet meer in staat bent om te genieten van eten, verandert ook die sociale context. Wanneer eten weinig smaak meer heeft of ineens een compleet andere smaak heeft, is eten ineens een andere beleving.

Omdat de verstoring van smaak bij de meeste kankerpatiënten een tijdelijke bijwerking van hun ziekte en/of behandeling is, wil de stichting inzetten op het behoud van ‘normale voeding’. Dit betekent dat zij patiënten zoveel mogelijk binnen hun normale voedingspatroon de smaakbeleving willen laten behouden. Dit kan door bijvoorbeeld producten aan te passen. Daarbij hebben zij de volgende vragen aan de Wetenschapswinkel voorgelegd:

Deelprojecten

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is eerst meer informatie nodig over reuk- en smaakveranderingen bij kanker. Voor dit project zijn daarom een aantal deelprojecten opgesteld om dit te onderzoeken: