Project

Robot-kwaliteitsbeoordeling in voedselproductie

Binnen dit project zal een flexibel systeem worden ontwikkeld voor het automatisch verpakken van verse en verwerkte voedselproducten. Het systeem zal uit drie modules bestaan: a) een waarnemingsmodule voor het inspecteren van de producten m.b.v. visuele, hyperspectrale, X-ray en microwave waarneming, b) een robotmodule voor pick-and-place en sorteer handelingen en c) een inpakmodule voor het creëren van adaptieve verpakkingen.

Doelstelling

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een flexibel systeem voor automatische kwaliteitscontrole en gerobotiseerd verpakken van vers en verwerkt voedsel. Er zullen drie modules worden ontwikkeld: een sensormodule, een robotmodule en een verpakkingsmodule.

Werkwijze

In de eerste helft van 2013 zullen de specificaties voor de verschillende modules en het totale systeem worden opgesteld. Er zal een ontologie worden gecreƫerd, waarin belangrijke concepten en relaties binnen het project helder worden gedefinieerd om zo de onderlinge samenwerking te bevorderen en mogelijk tot nieuwe standaarden te komen. Om problemen te inventariseren en goed aan te sluiten bij de huidige praktijk, zullen diverse bedrijven in de voedselverwerkende industrie worden bezocht. De eerste ontwerpen van alle deelsystemen zullen worden ontwikkeld en getest. Verdere integratie zal in 2014 plaats vinden.

Resultaten

Aan het einde van het project (2016) zal het totale systeem als demonstrator worden opgeleverd. Het systeem zal in staat zijn om volledig automatisch de kwaliteit van het product te bepalen, het product op te pakken en in de juiste verpakking te plaatsen. Het systeem zal makkelijk te bedienen en in te stellen zijn, waardoor er snel van product kan worden gewisseld.