TrimBot2020

Project

TrimBot2020

Het onderzoeksproject Trimbot2020 onderzoekt robotica en vision technologie om tot een prototype te komen van de allereerste robot die volledig automatisch heggen en struiken kan snoeien. De robot voor de consumentenmarkt zal op uiteenlopende terreinen moeten kunnen werken, de struiken en hagen automatisch herkennen en deze naar de wensen van de gebruiker tot de gewenste vorm terugsnoeien.

In het vierjarig onderzoeksproject werken acht verschillende Europese partners uit vier landen samen. Op het gebied van vision, soft- en hardware en besturingsalgoritmen zijn dit de Rijksuniversiteit Groningen (NL), Universiteit van Amsterdam (NL), Universiteit van Edinburgh (UK), Alberts-Ludwigs Universität Freiburg (DE) en de Eidgenössische Technische Hochschule Zurich (CH). De robot hardware, het robot onderstel, robotarm en snoeigereedschappen en de aansturing daarvan worden ontwikkeld door Robert Bosch GmbH (DE), Wageningen Universiteit Agrarische Bedrijfstechnologie (NL) en Wageningen UR Glastuinbouw (NL).

Beoogd resultaat is een demonstratie met een werkend prototype in een test tuin. Hiervoor is vernieuwend onderzoek nodig op de volgende gebieden: 3D-sensing van semi-vaste oppervlakken, het omgaan met variatie in de buitenlichtomstandigheden, zelf lokalisatie en navigatie van de robot in een tuin en rond obstakels, visual servoing om het voertuig uit te lijnen met potentieel bewegende doelen (planten), visual servoing van de robotarm om met snoeigereedschappen en plant in de door de gebruiker gewenste vorm te knippen.

TrimBot2020 word gesubsidieerd door het Europese Horizon 2020 research and innovation programme, grant agreement No. 688007.

Meer informatie: website Trimbot2020: http://www.trimbot2020.org/

Publicaties