Project

Wageningen Bioveterinary Research sluit zich aan bij Europese samenwerking voor ontwikkeling van vaccinhulpstoffen

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research zijn lid geworden van het Europese netwerk voor vaccinhulpstoffen ENOVA (European Network of Vaccine Adjuvants). Dit netwerk brengt Europese deskundigen en belanghebbenden samen die werkzaam zijn op verschillende gebieden van onderzoek naar en ontwikkeling van hulpstoffen en vaccins voor zowel preventieve als therapeutische toepassing bij mens en dier.

ENOVA wordt gefinancierd door COST als onderdeel van het EU-kaderprogramma Horizon 2020 en wordt gecoördineerd door het Britse Vaccine Formulation Institute. De doelstellingen van het netwerk zijn: 1) stimuleren van de communicatie en de uitwisseling van informatie over hulpstoffen en de samenstelling van vaccins, 2) zorgen dat nieuwe ontdekkingen op grote schaal worden verspreid zodat het potentieel ervan optimaal kan worden benut, 3) bevorderen van een optimaal gebruik van bestaande hulpstoffentechnologieën, en 4) bevorderen en ondersteunen van de ontwikkeling van nieuwe hulpstoffen en vaccins. Op dit moment zijn organisaties uit 28 landen lid van ENOVA.

Vaccins behoren tot de meest succesvolle hulpmiddelen voor de preventie en bestrijding van infectieziekten bij mens en dier. Ondanks de succesvolle bestrijding van meerdere infectieziekten zijn er nog steeds veel infectieziekten waarvoor geen werkzaam vaccin beschikbaar is. Hulpstoffen (adjuvantia) in een vaccin versterken de immuunrespons op het antigeen waarmee ze worden gemengd. Ze spelen dus een essentiële rol bij de ontwikkeling van moderne vaccins. Traditionele vaccins worden ingezet ter preventie van ziekten. Therapeutische vaccins vormen een veelbelovende nieuwe strategie om kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten te behandelen en te genezen door het immuunsysteem te stimuleren de ziekte te bestrijden. Hulpstoffen zijn onmisbaar in therapeutische vaccins om een gepaste en effectieve immuunrespons op te wekken.

ENOVA is een COST-actie. COST (European Cooperation in Science and Technology), een financieringorgaan voor onderzoeks- en innovatienetwerken, helpt onderzoeksinitiatieven in heel Europa met elkaar te verbinden en stelt wetenschappers in staat hun ideeën uit te werken door ze te delen met andere wetenschappers. Zo worden hun onderzoek, loopbaan en innovatie gestimuleerd.