Project

agROBOfood: Realisatie van een Europees netwerk en een effectievere toepassing van roboticatechnieken

Wageningen University & Research heeft de leiding gekregen over een EU-project van 16 miljoen euro. Dit nieuwe, omvangrijke en innovatieve actieproject zal worden gecoördineerd door de coördinator agrROBOfood Kees Lokhorst. Het project onderzoekt hoe de productiviteit van agrifood met behulp van robotica kan worden vergroot. Dit heeft de EU bekendgemaakt.

agROBOfood.JPG

Open Call

agROBOfood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft tot doel de synergie met soortgelijke initiatieven als EU-robotica te waarborgen. Dit zal leiden tot een maximale terugkeer van Europese investeringen – waaronder privaat kapitaal – in de digitale transformatie van de agrifoodsector. Het agROBOfood-netwerk bestaat al uit 49 Digital Innovation Hubs en 12 competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium bestaat uit 38 partners, onder leiding van Wageningen University & Research.

Kees Lokhorst, coördinator van agROBOfood: ‘Het agROBOfood-project ondersteunt bedrijven in heel Europa bij het toepassen van door robotica gedreven innovatie in agrifood en in hun bedrijfsprocessen. Het netwerk van Digital Innovation Hubs maakt het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen. agROBOfood zal nieuwe roboticatechnieken tonen en de ontwikkeling hiervan versnellen. Dit zal de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector verbeteren.’

Innovatie-experimenten

De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die door de Digital Innovation Hubs worden georganiseerd en gecontroleerd. In 7 ‘Regionale Clusters’ worden de eerste experimenten uitgevoerd. Deze experimenten laten robotica-innovaties in agrifood zien, zijn dupliceerbaar en kunnen Europabreed worden toegepast.

agROBOfood

Voorbeelden

Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project een demonstratierobot gebouwd: een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstratierobot wordt gebouwd voor de komkommerteelt en kan zowel de rijpheid van komkommers beoordelen als in een broeikas vruchten plukken & verwerken. Verder laten we bijvoorbeeld een drone zien die wijngaarden kan controleren. Door het consortium en door bedrijven die via de Open Calls voor financiering in aanmerking kunnen komen zullen nog veel meer voorbeelden worden getoond. Deze innovatie-experimenten worden ondersteund door de Digital Innovation Hubs en aangesloten experts.

agrobofood
Dit project wordt gefinancierd door European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme (grant agreement nummer 825395).
EUlogo (002).png