Project
Business modellen voor Brummen
Het Landschapsnetwerk Brummen (LNB) is een bewonerscollectief van twaalf boeren en burgers dat bewoners en bedrijven in en rondom de gemeente Brummen wil verbinden met hun leefomgeving en een duurzaam gebruik daarvan. Het netwerk heeft de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research gevraagd om een aantal business modellen te ontwikkelen om boeren in Brummen (met name melkveehouders) te inspireren om meer lokaal te gaan produceren en/of met meer oog voor het landschap, waterberging en biodiversiteit.
Boeren zijn immers belangrijke beheerders van het landschap. Hun beheer is nu meestal gericht op het produceren van zoveel mogelijk voedsel voor de wereldmarkt tegen zo laag mogelijke kosten. De maximalisatie van de voedselproductie is ten koste gegaan van andere landschapsfuncties, zoals biodiversiteit en aantrekkelijkheid van het landschap. Ook op sociaal terrein is er waardeverlies: er is vaak nauwelijks een relatie meer tussen boer en burger.
Het LNB werkt aan bewustwording van de diensten die het landschap biedt en stimuleert samenwerking om deze diensten duurzaam te benutten en daardoor waarde te creëren. Het LNB is politiek onafhankelijk en werkt samen met overheden, zorginstellingen, burgers en bedrijven.
Onderzoek en resultaten
Het onderzoek is uitgevoerd in twee studentenprojecten. Het heeft een toekomstverkenning opgeleverd voor klimaat, trends in voedsel markten, voor het agrarisch beleid en het beleid op het gebied van energie- en klimaat en waterbeheer. Ook is een brede inventarisatie gedaan van maatregen die melkveehouders kunnen nemen en passen bij de uitkomst van de verkenning. Van een aantal maatregelen is de bijdrage aan de landschapsfuncties uitgewerkt. Ook zijn de kosten van die maatregelen ingeschat. Het is een aanzet tot het ontwikkelen van de businessmodellen die publieke landschapsfuncties verbeteren. Binnen de regio Brummen doen zich mogelijkheden voor om die business modellen uit te werken. De verkenning en inventarisatie kunnen ook buiten Brummen inspirerend zijn.
De power point ‘Toekomstbestendig boeren in Brummen’ geeft de toekomstverkenning weer en de uitwerking van een aantal maatregelen die boeren kunnen nemen, hun bijdrage aan de landschapsfuncties en de kosten voor de melkveehouders. Via onderstaande balk is langs de conclusies te navigeren.
De studentenrapporten zijn op verzoek verkrijgbaar. Het eerste betreft enkele concrete business cases; het tweede was de basis voor de power point. Het bevat de toekomstverkenning en de brede inventarisatie van maatregelen.