Project

Call for cases: Alternatieven voor (fossiel) plastic verpakkingen

In de voedingsmiddelenindustrie wordt hard gewerkt naar een duurzame oplossing voor het reduceren van de hoeveelheid plastic verpakkingen. Een (plastic) verpakking wordt toegepast vanwege barrière eigenschappen waarmee ze de levensduur (“shelf life”) van het (vers)product verlengen. Het wegnemen van de plastic verpakking zal de levensduur doen afnemen en voedselverspilling doen toenemen.

In 2020 is het project Verpakkingen versus Verliezen gestart met als doel om de relatie tussen verpakkingen en alternatieve technieken enerzijds en behoud kwaliteit van (vers)producten anderzijds beter te kunnen kwantificeren. We willen bedrijven tools geven om bedrijven optimale en goed onderbouwde duurzame keuzes maken. Niet alleen op duurzame materialen, maar vooral op duurzame productieketens; van (vers) product tot en met afvalverwerking en recycling.

Wageningen Food & Biobased Research is voor dit project op zoek naar voedingsmiddelenproducenten, retailers, handelsbedrijven verpakkingsproducenten en -leveranciers om deel te nemen aan het onderzoek om de meest duurzame oplossing te vinden.

Wilt u overstappen naar een duurzamer verpakkingsalternatief, maar komt u er alleen niet uit? Dien nu uw onderzoekscase bij ons in. Lees meer over de regeling en wat het voor u kan betekenen in de videoboodschap.

Uitleg regeling Case-based onderzoek

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Geïnteresseerd?

We zoeken samenwerking met voedingsmiddelenproducenten, handelsbedrijven (in vers), supermarkten, verpakkingsleveranciers en -producenten en producenten van alternatieve technieken. Het maakt niet uit of u MKB’er of multinational bent. Het belangrijkste is dat u geïnteresseerd bent in verduurzamen van productieketens. Deelnemende bedrijven worden gevraagd voor een cash en in-kind bijdrage. Dit laatste kan gerealiseerd worden met in breng van materiaal en technieken en participatie in praktijkexperimenten.

Graag reageren voor 31 december 2022.