
Project
Call for partners: Optimalisatie van bereidingscondities voor OPTIMALE kwaliteit en veiligheid in gezonde snacks
Door een toenemende vraag naar gezonde snacks en gebruik van natuurlijke ingrediënten, is er een toename in producten op basis van groente en fruit. Bekende voorbeelden zijn wraps op basis van rode bieten, pizzabodems van bloemkool en maisballetjes voor kinderen. Recente studies en experimenten hebben echter aangetoond dat het toevoegen van plantaardige ingrediënten in snacks kan leiden tot een toename in de vorming van procescontaminanten zoals acrylamide, dat zelfs kan oplopen tot waarden boven de benchmark levels zoals beschreven in Verordening (EU) 2017/2158. Om de gezondheid van de snacks te waarborgen moet de processing van deze snacks worden geoptimaliseerd (tijd, temperatuur etc.) zodat contaminantvorming wordt geminimaliseerd terwijl de hoge kwaliteit van de snacks behouden blijft.
Doel
Het doel van dit project is te onderzoeken welke procesparameters nodig zijn om snacks te produceren die gezond zijn en van hoge kwaliteit. Hiervoor willen we voorspellende modellen inzetten evenals het gebruik van in-line screening met NIR technologie. De uitkomsten hiervan kunnen gebruikt worden om de processtappen zodanig in te regelen dat de vorming van procescontaminanten geminimaliseerd wordt terwijl de productkwaliteit gewaarborgd blijft.
Vraagstukken die worden beantwoord in het project:
- Welke ingrediënten en formuleringen kunnen het beste worden gebruikt tijdens de bereiding van gezonde snacks?
- Welke procescondities leveren de meest ideale combinatie voor een kwalitatief hoogwaardige en gezonde snack?
- Kan in-line screening met NIR worden gebruikt om processing van gezonde snacks te controleren?
Belangrijkste voordelen
Bedrijven kunnen de resultaten van dit project gebruiken om hun productieproces te optimaliseren zodat gezonde snacks geproduceerd worden van hoge kwaliteit. Het helpt bedrijven ook om voorbereid te zijn op aankomende wetgeving rondom procescontaminanten.
- Het project helpt bij de selectie van de beste plantaardige ingrediënten voor de productie van gezonde snacks.
- Modellering wordt ingezet om adequate strategieën te ontwikkelen die zorgen voor reductie in de vorming van procescontaminanten
- In-line NIR apparatuur wordt getest om direct de settingen aan te kunnen passen zodat procescontaminanten geminimaliseerd worden.
Geïnteresseerd? Laat het ons weten!
Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om zich bij deze Publiek Private
Samenwerking (PPS) aan te sluiten. LNV subsidieert 50% en deelname aan dit PPS vereist medefinanciering van 50% van het budget (cash and in-kind).
De deadline van deze oproep is 30 juni 2025.