
Project
Complexe luchtwegcelsystemen
Dieren kunnen luchtwegvirussen bij zich dragen die gevaarlijk zijn voor mensen. In het verleden was een vroege identificatie en begrip van ziekteverwekkers en de bijbehorende besmettingsmechanismen afhankelijk van experimentele dierproeven. Tegenwoordig worden hiervoor ook complexe celsystemen gebruikt. Onderzoekers van dit project hebben in het laboratorium mini-luchtwegen van koeien, varkens en andere diersoorten gekweekt.
De onderzoekers stellen de organoïden bloot aan virussen of bacteriën om de eigenschappen van deze ziekteverwekkers te bestuderen. Door hier meer over te weten te komen kunnen ze de ontwikkeling van behandelingen, diagnoses en vaccins ondersteunen om een ziekte-uitbraak of pandemie te voorkomen.
Voortgang (september 2022)
Onderzoekers zijn erin geslaagd mini-luchtwegorganen (organoïden) uit de luchtwegstamcellen van koeien en varkens te genereren. Met een klein weefselmonster uit de neus of longen kunnen we luchtwegorganoïden van ongeveer 1 tot 2 millimeter kweken. Deze mini-luchtwegmodellen worden momenteel gebruikt om besmettingen met het varkensgriepvirus en het pinkengriepvirus te modelleren. Hiermee bestuderen we hoe goed deze virussen zich repliceren en hoe zij weefselschade veroorzaken.
Het team is nu bezig te testen of het mogelijk is om verschillen in de besmetting van mini-organen waar te nemen. Zo hopen ze inzicht te krijgen in specifieke varianten van het varkensgriepvirus die een ernstiger ziektebeeld veroorzaken dan andere.
Vooruitzichten
De experimenten zouden kunnen helpen om snel te bepalen in welke mate nieuwe virussen ziekte kunnen veroorzaken bij dieren of mensen. Met het oog hierop streven onderzoekers ernaar om uiteindelijk luchtwegorganoïden te kweken in combinatie met immuuncellen.