Project

Duinlandjes Egmond aan Zee: oplossingen om de wateroverlast te verbeteren

In de duinen bij Egmond aan Zee liggen de zogenaamde duinlandjes, ook wel lankies genoemd. Deze duinlandjes worden al eeuwenlang bebouwd en maken deel uit van het Zeesdorpenlandschap dat cultuurhistorisch erfgoed is.

De duinlandjes hebben echter te maken met toenemende waardoor teelt tegenwoordig onmogelijk is. De Duinlandjesvereniging “De Noord” bij Egmond aan Zee heeft de wetenschapswinkel daarom gevraagd met oplossingen te komen hoe de waterhuishouding verbeterd kan worden.

Hevige neerslag en stijgende grondwaterstanden bedreigen het voortbestaan ​​van de duinlandjes. De laatste jaren is het seizoen vrijwel geheel verloren gegaan. Deze wateroverlast problemen kunnen door klimaatverandering nog verder toenemen, dus zijn er lange termijn oplossingen nodig om dit cultuurhistorisch erfgoed te behouden voor toekomstige generaties.

Er zijn al korte termijn maatregelen genomen door de beheerder van het gebied PWN zoals het wegpompen van het water, maar dit blijkt nog onvoldoende effect en daarom gezocht worden naar lange termijnoplossingen die ook duurzamer zijn.

Aangezien de duinlandjes in een Natura-2000 gebied liggen, is het ook belangrijk de effecten op ecologie te onderzoeken en rekening mee te houden.

Het uiteindelijke doel is de vraag te beantwoorden hoe de waterhuishouding (met name de te hoge grondwaterstand) zodanig kan worden verbeterd dat zowel de natuur als de duinlandjes hierbij zijn gebaat.