Project

Gezond onderweg: samen naar een beter voedselaanbod

Dagelijks maken weggebruikers zoals vrachtwagenchauffeurs en automobilisten een keuze om onderweg (iets) te eten en te drinken. Een verleidelijk maar grotendeels ongezond eet- en drinkaanbod bij tankstations en wegrestaurants maakt het momenteel niet gemakkelijk om een lekkere gezonde optie te kiezen. Bovendien weten we uit verkennend onderzoek dat mensen graag een gezonder aanbod willen onderweg. Helpt u mee om mensen meer te verleiden tot gezonde en lekkere eet- en drinkkeuzes onderweg?

Tankstations en wegrestaurants kunnen door het aanbieden van gezondere producten klanten aan trekken die op zoek zijn naar een gezonder alternatief onderweg. Door gezonde en lekkere opties aan te bieden, kunnen zij zich onderscheiden van andere aanbieders en klanten aantrekken om bij hen te stoppen voor een gezond maar lekker hapje of drankje. Het is daarbij wel belangrijk dat dit aanbod past bij de klant en op een aantrekkelijke manier aangeboden wordt.

Het zetten van stappen naar een gezond eet- en drinkaanbod kan een tankstation of wegrestaurant natuurlijk niet alleen voor elkaar krijgen. Ook leveranciers, producenten, conceptontwikkelaars en andere belanghebbenden kunnen hieraan bijdragen. Ook zijn de frequente weggebruikers zoals vrachtwagenchauffeurs van belang aangezien zij dit aanbod onderweg het meest gebruiken en het gezondere aanbod moet aansluiten bij hun wensen en behoeftes.

Twee bijeenkomsten Gezond Onderweg

Wageningen University & Research en het Voedingscentrum organiseren twee bijeenkomsten ‘Gezond onderweg’ met betrokkenen uit het veld als onderdeel van de Regio Deal Foodvalley. Tijdens deze twee bijeenkomsten gaan vertegenwoordigers van belanghebbende organisaties samen aan de slag om tot acties te komen om het aanbod te optimaliseren.

De doelen van deze bijeenkomsten zijn om in kaart te brengen welke factoren invloed hebben op het eet- en drinkaanbod onderweg en om gezamenlijk actiepunten te formuleren zodat volgende stappen naar gezond eten en drinken onderweg gezet kunnen worden. Ook krijgt u de gelegenheid om met collega’s uit de branche te netwerken.

Daarnaast zullen de onderzoekers kennis opdoen over de partijen en factoren die invloed hebben op het eet- en drinkaanbod onderweg en inventariseren welke actiepunten breed gedragen worden vanuit alle aanwezigen om het eet- en drinkaanbod te verbeteren.

Wij nodigen u van harte uit voor deze sessies.

Voor wie?

 • Tankstation(formules)
 • Wegrestaurants
 • On-the-go winkels
 • Conceptontwikkelaars
 • Leveranciers
 • Producenten

 • Belangenverenigingen
 • Frequente weggebruikers
 • Vrachtwagenchauffeurs
 • Provinciale en lokale beleidsmakers
 • Experts

Meer informatie

 • Wanneer: dinsdag 3 oktober en dinsdag 10 oktober 2023
 • Hoe laat: 12.00-15.30 beide sessies (incl. ontvangst met gezonde lunch)
 • Waar: Postillion Hotel, Baan van Fectio 1, 3981 HZ Bunnik
 • Contact: gezondonderweg@wur.nl

Wilt u meedoen? Meld u dan aan als deelnemer voor de bijeenkomsten. Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en meer informatie over het onderzoek.

Wat gebeurt er met de uitkomsten?

De uitkomsten van de twee bijeenkomsten worden verwerkt in een wetenschappelijk artikel en een Nederlandstalig rapport en zal met u worden gedeeld zodat u toegang heeft tot de uitkomsten van deze bijeenkomsten. De onderzoekers zullen tevens een Engelstalig wetenschappelijk artikel over de uitkomsten schrijven (anoniem).

Regio Deal Foodvalley

Dit project, dat onderdeel is van Wageningen University & Research, maakt deel uit van de “Regio Deal Foodvalley”, thema 2: “Gezonde voeding van prille start tot oude dag”. Regiodeal Foodvalley is een samenwerking van het Rijk, partijen uit de regio en kennispartijen. Eén van de doelen van de Regio Foodvalley is het creëren van een omgeving die mensen verleidt tot het eten van gezond voedsel, op bijvoorbeeld bedrijven, scholen, maar ook onderweg. Meer informatie over de Regio Deal Foodvalley kunt u vinden onder downloads.