Project

Kansen voor vergroenen Binnenstad Wageningen

De ondernemers in de binnenstad van Wageningen zijn op zoek naar mogelijkheden om de stad, en in het bijzonder het winkelgebied, groener en toekomstbestendig te maken, in relatie tot bijvoorbeeld klimaatverandering, waterbeheer, biodiversiteit en hittestress. Studenten van Wageningen University & Research zijn met mogelijke oplossingsrichtingen gekomen.

Vergroening van de binnenstad is een middel om lokaal de temperatuur te verlagen, bij te dragen aan biodiversiteit en water goed af te voeren of te bufferen. De studenten zijn op zoek naar ideeën voor het vergroenen van de Markt, de Hoogstraat, en de bredere binnenstad. In dit gebied zijn horeca en winkels gevestigd en het wordt intensief gebruikt door een divers publiek van winkelend publiek, bezoekers, studenten en bewoners. Dit betekent dat er een verscheidenheid aan belanghebbenden bij betrokken is. Tegelijkertijd zijn er enkele historische gebouwen die behouden moeten blijven.

Het idee om de binnenstad van Wageningen groener te maken bestaat al een tijdje, maar tot nu toe hebben er alleen ad hoc ingrepen plaatsgevonden. De gemeente heeft ook een beheerplan voor stedelijk groen, maar dit plan richt zich vooral op bereikbaarheid en begroeiing. Het SOW is op zoek naar een meer samenhangende visie, met een frisse blik, want zelf hebben ze het gevoel dat ze de binnenstad zo goed kennen dat ze soms 'stadsblind' zijn als het gaat om nieuwe oplossingen. Enkele ideeën zijn het vergroenen van de parkeerplaatsen, hoewel het verwijderen van parkeerplaatsen voor sommige ondernemers een gevoelig onderwerp kan zijn. Omdat de SOW maar beperkt zeggenschap heeft over de binnenstad, zal het realiseren van deze visie een gezamenlijke inspanning moeten zijn.

De hoofd onderzoeksvraag die de studenten hebben geformuleerd is ”Welke stedelijke natuurinterventies kunnen worden geïmplementeerd om effectief de milieu-uitdagingen aan te pakken en de identiteit van de binnenstad van Wageningen, rekening houdend met de behoeften en voorkeuren van de belanghebbenden?”

De ontwerpen die de studenten hebben gemaakt zijn te zien hier rechts onder Downloads.