Project

Ontwikkeling lesmodule stikstof

Stikstofdepositie is een steeds groter (maatschappelijk) probleem aan het worden voor de biodiversiteit. Daarom wordt het belangrijker om de kennis over de effecten en consequenties van stikstofdepositie te delen met een breder publiek.

Waarom deze module?

Er is gebleken dat de vraag naar het onderwerp ‘stikstof’ groter wordt, terwijl het altijd nog een ‘vaag’ begrip is. Wat is stikstof precies? Wat zijn de gevolgen en waarom is een teveel aan stikstof zo’n groot probleem voor de biodiversiteit? Op dit moment is er niet of nauwelijks een losstaande module over stikstof die ook toegankelijk is voor het bredere publiek én die geïnteresseerde vrij kunnen gebruiken.

Deze afwezigheid van een toegankelijke lesmodule over stikstof was de reden van Natuuropleiding om de Wetenschapswinkel te contacteren. Natuuropleiding is een organisatie waar je meer kan leren over de natuur. Het doel van Natuuropleiding is om mensen op een laagdrempelige, speelse en actieve manier meer te leren over de natuur. Er is een jaaropleiding (een basiscursus) in de breedte over de natuur. De doelgroep van Natuuropleiding zijn vooral mensen die gepassioneerd zijn over de natuur. De lessen zijn vooral ervaringsgericht waar je dus op pad gaat en de natuur met je zintuigen beleeft. De lessen worden verzorgd door docenten met ieder zijn of haar eigen specialiteit.

Het doel van dit project is dan ook een interactieve lesmodule te ontwikkelen die toegankelijk gemaakt wordt voor iedereen die interesse heeft. Deze lesmodule legt de basis met betrekking tot kennis en opzet waarbij geïnteresseerde het naar eigen invulling kunnen gebruiken en aanpassen.