Project

Ontwikkeling van effectieve en duurzame technieken ten behoeve van plaagvrije tuinbouwproducten in internationale handelsketens

Import- en exportbedrijven hebben grote behoefte aan duurzame technieken waarmee tuinbouwproducten snel en effectief plaagvrij gemaakt kunnen worden. In het publiek-private samenwerkingsproject (PPS) Phytotec wordt daarom in een groot consortium gewerkt aan de ontwikkeling van zulke methoden. De te ontwikkelen technieken moeten eenvoudig in de internationale handelsketens kunnen worden toegepast. Ook moeten ze door de internationale handel geaccepteerd worden. Voorbeelden van de technieken waaraan wordt gewerkt, zijn:

  CATT-ontsmettingsmethode

  De zogenaamde CATT-ontsmettingsmethode (Controlled Atmosphere Temperature Treatment) technologie combineert hoge temperaturen met een aangepaste gassamenstelling van de lucht (gewoonlijk verhoogde CO2- en verlaagde O2-gehalten). Met deze methode kunnen verschillende soorten insecten, mijten en nematoden effectief worden gedood, zonder dat dit ten koste gaat van de productkwaliteit. CATT wordt inmiddels al jaren toegepast in de aardbeiproductieketen ter bestrijding van de schadelijke aardbeimijt. De CATT-methode heeft in een aantal gevallen ook erkenning als quarantainebehandeling. Plagen die op deze manier in Phytotec worden aangepakt zijn onder meer tulpengalmijt in bloembollen en trips in chrysanten en paprika’s.

  High-Speed CATT

  High-speed CATT is een speciale vorm van CATT, waarbij door een sterke luchtstroom producten snel en gecontroleerd op de gewenste temperatuur kunnen worden gebracht. Bij plaag-productcombinaties waarbij gewone CATT tekortschiet, kan high-speed CATT een oplossing zijn. Door de kortere behandelduur is de techniek ook makkelijker in bestaande handelsketens in te passen dan de traditionele CATT. Sinds 2018 heeft Phytotec in Wageningen de beschikking over een moderne proefinstallatie voor high-speed CATT.

  Etherisch oliën

  Etherische oliën zijn uit plantmateriaal gewonnen vluchtige aromatische verbindingen, die planten of vruchten hun karakteristieke geur geven. De stoffen worden gebruikt als medicijn, in parfums, zeep, massageolie of als smaakstof in voedingsmiddelen. Verschillende van zulke oliën, zoals sinaasappelolie en uienolie, hebben effecten op de overleving van insecten. In Phytotec onderzoeken we of etherische oliën, al dan niet in combinatie met de CATT-behandeling, gebruikt kunnen worden om tomaten-mineermot in tomaat en witte vlieg in sierplanten te doden.

  3D-röntgenopname van een peer met aantasting door fruitmot (aan de linker kant). Centraal in de vrucht zijn de pitten zichtbaar.
  3D-röntgenopname van een peer met aantasting door fruitmot (aan de linker kant). Centraal in de vrucht zijn de pitten zichtbaar.

  Detectie

  In een aantal gevallen zal het niet mogelijk zijn om plaagorganismen in een product volledig te bestrijden. In die gevallen kan het zinvol zijn om zoveel mogelijk van het aangetaste product uit een partij te herkennen en verwijderen. Zo testen we bij appels en peren geavanceerde camera’s en röntgenapparatuur om fruitmotlarven in intacte vruchten te detecteren. Deze camera’s kunnen worden toegepast in sorteerinstallaties zodat fruit met deze larven uitgesorteerd wordt en niet bij de consument terecht komt.

  Publicaties