Project

Recyclebaarheid van flexibele laminaten gebruikt in/voor huidige voedselverpakkingen

Binnen CRISP (Center for Research in Sustainable Packaging) heeft WFBR onderzoek gedaan naar de recyclebaarheid en circulariteit van flexibele laminaten die gebruikt worden in verpakkingen.

Multi-materiaal flexibele laminaatfolieverpakkingen (MFPF) worden gebruikt om verschillende voedingsmiddelen (gemalen koffie, geraspte kaas, vleeswaren, voorgebakken brood, etc.) te verpakken. Deze MFPFs beschermen de levensmiddelen op een efficiënte manier met de minste hoeveelheid verpakkingsmateriaal. Een nadeel van MFPF-verpakkingen is dat ze moeilijk of zelfs onmogelijk te recyclen zijn. Daarom is het ontwikkelen van beter herbruikbare MFPF-verpakkingen een belangrijk onderzoeksonderwerp dat methodes nodig heeft om de recyclebaarheid van deze verpakkingsfolies te bepalen en definiëren.

In dit project hebben we methodes ontwikkeld om de recyclebaarheid te onderzoeken waarbij we alle stappen in de recyclingwaardeketen meenemen: inzamelen, sorteren, mechanisch recyclen en verwerken. Dit omvat de herkenning van de consument tijdens het inzamelen, het doel en gedrag tijdens het sorteren (NIR-herkenning), mechanisch recylen (drijf-zink-scheiding), het effect tijdens het verwerken (extrusie en folieblazen) en op de kwaliteit van het recyclaat (mechanische en optische eigenschappen). De onderzochte flexibele laminaten waren gemetalliseerde PP-folie, PE/PA-folie, PE/PET-folie en PE/EVOH-stazakjes. Het onderzoek bestond uit twee belangrijke delen. Het eerste deel legt de nadruk op onderzoek naar de recyclebaarheid van post-consumer MFPF en hun effect op post-consumer PE-folie. Het tweede deel onderzoekt de recyclebaarheid op laboratoriumschaal van schone (pre-consumer) MFPF en het effect ervan als ze verwerkt zijn met PE-korrels van virgin folie-kwaliteit.

Het onderzoek toonde aan dat de meeste MFPF-verpakkingen moeilijk te verwijderen zijn van andere verpakkingsfolies, zelfs wanneer combinaties van NIR-sorteermachines en drijf-zink-scheiding worden gebruikt. Dit houdt in dat ze gesorteerd zullen worden naar een gerecycled product dat voornamelijk bestaat uit PE-flexibles. MFPF-verpakkingen hebben een negatieve invloed op het verwerkingsgedrag (folieblazen) van PE en de optische eigenschappen van de geproduceerde folies. Het onderzoek toonde ook aan dat andere contaminanten (andere soorten kunststoffolies, inkt, lijm, verpakkingsonderdelen zoals papieren etiketten) ook het circulaire gebruik van post-consumer PE-folies belemmeren. Dit houdt in dat het toewijzen van een bepaald effect aan MFPF of andere contaminanten, extreem moeilijk is en dat folie-naar-folie reclyclen van consumentenverpakkingen lastig is.