100 keer minder energie voor de microalgen oogst

Momenteel gebeurt het oogsten van microalgen hoofdzakelijk in een centrifuge, maar dit vereist tot ongeveer 50% van de totale energie die een microalg bevat en maakt microalgen minder interessant als een alternatieve bron voor het vervangen van de fossiele brandstoffen.

Promovendus S (Sina) Salim MSc
Promotor prof.dr.ir. RH (Rene) Wijffels
Copromotor dr.ir. MH (Marian) Vermue
Organisatie Wageningen University, Bioprocess Engineering

vr 6 september 2013 11:00 tot 13:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen
0317-483592

Wetenschappers van Wageningen University hebben aan een nieuwe manier gewerkt om microalgen te flocculeren via bio-flocculatie. Hieronder is te zien hoe de niet-vlokvormende microalgen worden gevangen in de vlokken van de autoflocculerende microalgen.

Niet-vlokvormende C. vulgaris cellen gevangen in de gevormde vlokken van E. texensis

Deze autoflocculerende microalgen groeien onder dezelfde omstandigheden als de te oogsten niet-vlokvormende microalgen en er hoeft dus geen extra kweekmedium of extra chemicaliƫn te worden toegevoegd om de flocculatie te initiƫren. Toevoeging van de autovlokkende microalgen verbetert de bezinkingssnelheid van de niet-vlokvormende microalgen aanzienlijk en bovendien is de opbrengst aan niet-vlokkende microalgen hoger.

Door het toepassen van bio-flocculatie in een sedimentatietank als eerste verdikkingsstap, gevolgd door centrifuge als laatste verdikkingsstap, vermindert de energie die je nodig hebt voor het oogsten van de microalgen van ongeveer 14 MJ per kg microalgen wanneer alleen centrifuge wordt gebruikt naar 0,14 MJ.