Nieuws

300 vissers gaan haaien vangen en merken in Zeeland

Gepubliceerd op
6 augustus 2013

Deze week gaan 300 sportvissers haaien vangen en merken in Zeeland bij Neeltje Jans om meer over de haaien te weten te komen. Er is meer kennis nodig over de migratie van haaien, de groei en hun aantallen. Met deze kennis kunnen ze beter beschermd worden.

Foto: De hondshaai (Scyliorhinus canicula)

Het gaat goed met Nederlandse haaien

In de zomer zwemmen er weer meer haaien in de Oosterschelde en in de Noordzee. Het gaat met name om de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias), de hondshaai (Scyliorhinus canicula) en de ruwe haai (Galeorhinus galeus). Deze haaien zijn niet gevaarlijk, je kunt ze zelfs gewoon aanraken. De gevlekte gladde haai komt het meest voor, maar de ruwe haai wordt ook regelmatig gezien. Vorig jaar was het grootste gevangen exemplaar 168 cm!

Het gaat goed met deze haaien in de Noordzee; er lijken er weer steeds meer gevangen te worden door sportvissers en beroepsvissers. Omdat haaien toppredatoren zijn, is hun aanwezigheid een teken dat het goed gaat met meer dieren in de zee. Ieder jaar komen de haaien in de zomermaanden naar de Zeeuwse kust.

Vissers en schippers in actie

De komende dagen komen 300 sportvissers in actie om zoveel mogelijk haaien te merken tijdens het ‘Sharkatag’-evenement. Daarnaast merken 15 schippers haaien gedurende het hele seizoen. Inmiddels zijn ongeveer 800 haaien gemerkt rond Zeeland, waarvan meldingen terugkomen vanuit Noorwegen, Schotland en de Golf van Biskaje. Dit haaien-merkprogramma is een samenwerkingsverband tussen Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee en IMARES Wageningen UR en is in 2011 van start gegaan.

Om meer over de haaien te weten te komen, worden ze gemerkt. Er is nog weinig kennis over de biologie van deze haaiensoorten en tussen welke gebieden ze migreren. Met deze kennis kunnen ze beter beschermd worden. Het is belangrijk dat vissers de haaien die ze vangen zorgvuldig hanteren en terugzetten.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan