Nieuws

6e Nationale Voedingscongres

Gepubliceerd op
5 maart 2013

Dinsdag 5 maart 2013 vindt het 6e Nationale Voedingscongres plaats in de Reehorst te Ede. Het thema is ‘jong geleerd, oud gedaan’. Wat zijn de gevolgen van onze eetgewoonten van geboorte tot op hoge leeftijd? Wat is het effect van de leeftijd op de voedingsinname en de ontwikkeling van (darm)gezondheid?

Jong geleerd, oud gedaan!

De gevolgen van onze eetgewoonten

Direct na onze geboorte wordt het microbioom van ons maagdarmkanaal ontwikkeld. Is er een relatie tussen deze ontwikkeling en verschillende chronische aandoeningen op latere leeftijd? Topexperts lichten de nieuwste inzichten op wetenschappelijk- en klinisch niveau toe en geven adviezen met betrekking tot dieet- en medische behandelingen.

In de diverse parallelsessies zal ondermeer worden ingegaan op:

  • Peri-operatieve voeding: reduceert een aangepast voedingsbeleid het aantal  complicaties tijdens peri-operatieve fase?
  • Sensoriek: welke rol speelt sensoriek bij het verhogen van de voedingsinname bij ondervoede patiënten.
  • Modulatie van de microbiota met fecestransplantatie: wat is het effect op  darmpermeabiliteit?
  • Voedingsinterventies op jonge leeftijd: welke ingrijpende gevolgen kunnen deze hebben voor de toekomst?

Tijdens dit congres organiseert de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV) het debat ‘Ik geloof er niks van’. Hierin gaan wetenschapsjournalist Hans van Maanen en Universitair Hoofddocent aan Wageningen University, Dr. Marianne Geleijnse met elkaar in debat gaan over de geloofwaardigheid van voedingsonderzoek. De NAV is het platform voor wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland.

Oproep inzending abstracts

Natuurlijk geven wij u de mogelijkheid uw eigen onderzoek te presenteren. Graag nodigen wij u uit om een abstract in te dienen via deze website. De wetenschapscommissie zal deze beoordelen en de beste worden uitgenodigd om posterpresentatie te geven tijdens het congres.

Waar en wanneer?

ReeHorst te Ede, Dinsdag 5 maart 2013. Het volledige programma is te vinden via www.nationalevoedingscongres.nl. Ook kunt u zich hier aanmelden.

Samenwerking

Het Nationale Voedingscongres is een initiatief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei, een samenwerkingsverband tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University. Deze Alliantie bundelt voedingskennis aan preventie en zorg.