Nieuws

Aardappelproefvelden vernield

Gepubliceerd op
31 juli 2013

In juli 2013 hebben onbekenden twee proefvelden van het Wageningse aardappelonderzoek vernield. De proefvelden liggen in de gemeente Eemsmond en bij Valthermond (gemeente Borger-Odoorn). Op beide locaties zijn aardappelplanten uit de grond getrokken. Het publiek gefinancierde onderzoek op deze vernielde proefvelden is van groot belang voor de ontwikkeling van aardappels met duurzame resistentie tegen de gevreesde ziekteverwekker phytophthora.

Met deze resistente aardappelrassen en de nieuwe kennis over phytophthora willen de Wageningse onderzoekers het mogelijk maken om in de toekomst veel minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken in de aardappelteelt.

Wageningen UR werkt op verschillende manieren aan de ontwikkeling van aardappelrassen, die duurzaam resistent zijn tegen Phytophthora infestans, de veroorzaker van ‘de aardappelziekte’. Zo wordt er binnen het DuRPh-onderzoek gebruik gemaakt van genetische modificatie met ‘aardappeleigen’ resistentiegenen en bij het BioImpuls-onderzoek van biologische veredelingstechnieken. Daarbij willen de onderzoekers er voor zorgen dat de resistente aardappels jarenlang hun weerstand houden tegen de – zich voortdurend aanpassende - aardappelziekte.

In het vernielde proefveld bij Valthermond stonden ruim honderd verschillende aardappeltypes: vatbare rassen, wilde aardappelsoorten met resistentie, resistente genetisch gemodificeerde planten, biologische resistente rassen en ouders van toekomstige aardappelrassen. De onderzoekers verzamelen (‘vangen’) op de planten monsters van de ziekteverwekker. Zo krijgen ze beter inzicht in de mate waarin en de manier waarop phytophthora zich door de jaren heen kan aanpassen aan de resistentie van aardappelplanten. Door aanpassing kan phytophthora door de resistentie heen breken en alsnog het gewas ziek maken.

Met de resultaten uit dit soort vangvelden ontwikkelen de onderzoekers strategische afwisselingsschema’s van rassen en resistenties. Daarmee kunnen plantenveredelaars en telers het doorbreken van resistenties zo veel mogelijk tegengaan. Op het veld in de gemeente Eemsmond werden pootaardappels geteeld die onder andere nodig zijn voor het DuRPh-onderzoek.

De wetenschappelijke schade door de vernielingen is groot, vooral omdat er nu een onderbreking zit in de gedurende vele jaren verzamelde waarnemingen over hoe phytophthora zich aanpast aan resistentiegenen in aardappel...