Alumniverhaal

Alumna Canan Ziylan, MSc Nutrition and Health

Canan is afgestudeerd in de specialisatie Nutritional and Public Health Epidemiology. Na haar afstuderen had ze direct een baan bij Wageningen UR Food & Biobased Research, waar ze gepromoveerd is in het onderzoek naar de ontwikkeling van eiwitrijke maaltijdconcepten voor thuiswonende ouderen.

Vooral het snijvlak tussen praktijk en wetenschap is heel boeiend

Opleiding

"Dat ik deze richting op wilde gaan wist ik al heel snel tijdens de studie. Ook wist ik al snel dat ik iets met ouderen wilde doen, en ik heb daarom zowel mijn afstudeervak als mijn stages in die richting gekozen. Zo heb ik onderzoek gedaan naar eenzaamheid bij ouderen bij GGD Noord- en Oost-Gelderland en Gezondheidsinstituut NIGZ. Ook heb ik bij het Trimbos-instituut meegeholpen bij een onderzoek naar de ervaringen van mantelzorgers met casemanagers dementie. Beide zijn geen onderwerpen waar je meteen aan denkt bij Voeding & Gezondheid. Toch sloten ze goed aan, omdat ik tijdens de studie veel algemene kennis en vaardigheden heb opgedaan rondom onderzoek doen met mensen. Deze bleken ook prima toepasbaar op andere onderwerpen dan voeding."

Baan

"Inmiddels ben ik wel weer terug bij voeding. Na mijn afstuderen ben ik direct gaan werken bij Wageningen UR Food & Biobased Research. Hier hielp ik met de uitvoering van Genieten aan tafel, een onderzoek naar de maaltijdbeleving van verpleeghuisbewoners. Daarvoor heb ik heel wat bewoners en verpleegkundigen geïnterviewd. Dat directe contact is ook precies wat ik leuk vind aan mijn werk. Ik zei tijdens mijn studie dan ook dat ik nooit aan een promotietraject zou beginnen omdat ik dacht dat je dan ver verwijderd bent van de echte wereld. Gelukkig kwam ik er gaandeweg achter dat dat natuurlijk onzin is, zeker in toegepast onderzoek. Zodra ik dat doorkreeg, leek het me ineens leuk om te promoveren. Ook vanwege de mogelijkheid om echt de tijd te kunnen nemen voor een onderzoek en jezelf te kunnen ontwikkelen. Dus toen er een leuk project beschikbaar kwam, ben ik er meteen voor gegaan.

Tijdens mijn promotie-onderzoek waardeerde ik het contact met mensen maar ook het nadenken over keuzes die gemaakt moeten worden. Het mooie aan onderzoek vind ik dat je echt wat kunt betekenen voor mensen, zonder dat zij het misschien doorhebben. Je brengt als onderzoeker namelijk zelden persoonlijk verandering teweeg in het leven van mensen, maar de resultaten van je onderzoek kunnen gevolgen hebben op het beleid en de werkwijze van professionals, organisaties en de overheid. En via die route heeft je onderzoek dan gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van een hele grote groep mensen. Vooral het snijvlak tussen praktijk en wetenschap is heel boeiend. Een balans vinden tussen wat zou moeten volgens literatuur en wat mogelijk is in “het echte leven” blijft een uitdaging, maar wel eentje die ik nog altijd graag aanga!"

Canan geeft nu advies op het gebied van voeding en gezondheid en ook werkt ze als docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde bij Hogeschool Rotterdam. In 2020 heeft ze een prijs voor beste docent-onderzoeker ontvangen (zie https://www.youtube.com/watch?v=m1yK5VlKsnI}