Moleculaire Levenswetenschappen in wageningen

Alumniverhaal

Alumnus Justin van der Hooft - MSc Molecular Life Sciences

In de voedingsindustrie is het van belang om te weten uit welke moleculen ons voedsel opgebouwd is. De moleculen in verschillende producten geven ons voedsel namelijk verschillende eigenschappen. Zo is het belangrijk om te weten of in het voedsel moleculen voorkomen die allergische reacties kunnen veroorzaken of die ziekteverwekkend zijn. Al tijdens de veredeling van planten proberen onderzoekers de productie van moleculen in of uit te schakelen.

Ik kijk naar de bestaande methodes waarmee moleculen geïdentificeerd worden en probeert deze methodes te versnellen en verbeteren.
Moleculaire Levenswetenschappen in wageningen

Er bestaan vele verschillende soorten flavonoïden. Deze lijken sterk op elkaar maar zijn allemaal net een beetje verschillend. Om te achterhalen welke afzonderlijke flavonoïden in een plant voorkomen gebruikt Justin onder andere massa-spectrometrie. Met deze methode kan er gekeken worden welke afzonderlijke atomen er in een molecuul zitten. Maar met alleen de verschillende atomen weet je nog niet altijd hoe deze verbonden zijn. Hiervoor heb je een ruimtelijke structuur nodig. Om de volledige structuur te achterhalen gebruikt Justin MRI. Deze techniek, die ook veel in de geneeskunde wordt toegepast, maakt gebruik van magnetische eigenschappen van atoomkernen.

Door de combinatie van massa-spectrometrie en MRI kunnen de verschillende moleculen in een product geïdentificeerd worden. Dit is een tijdrovend karwei. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een programma beschikbaar komt waar de verschillende uitkomsten van massa-spectrometrie en NMR ingevoerd kunnen worden, waarna de aanwezige moleculen direct via een database gevonden kunnen worden.