Promotie

Amrah Weijn: Unravelling the bruising-discoloration of Agaricus bisporus, the button mushroom

Promovendus Amrah Weijn
Promotor prof.dr. HJ (Harry) Wichers
Copromotor dr. JJ (Jurriaan) Mes
Organisatie Wageningen University, Wageningen Food & Biobased Research, Food Chemistry
Datum

vr 14 juni 2013 13:30 tot 15:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592

In dit onderzoek is de bruinverkleuring veroorzaakt door beschadiging van champignons onderzocht. Bruinverkleuring van champignons wordt onder ander veroorzaakt door het plukken en bewaren van champignons. Dankzij het feit dat champignons snel verkleuren bij aanraking zijn de huidige commerciële rassen niet geschikt voor mechanisch oogsten. Mechanisch oogsten van champignons is een manier om de productiekosten van champignons te verlagen. Om dit mogelijk te maken moeten er rassen op de markt komen die minder snel verkleuren. Om rassen te produceren moet de oorzaak van bruinverkleuring door kneuzing onderzocht worden. Dit is gedaan door de stoffen (substraten) die betrokken zijn bij de bruinverkleuring te analyseren en tevens de genen in kaart te brengen die coderen voor de enzymen die betrokken zijn bij het omzetten van substraten in het bruine pigment melanine. Het onderzoek is verricht aan commerciële en wilde rassen als mede aan nakomelingen van een kruisingspopulatie.


Research is like music and starts with a solid baseline