Amsterdam geïnteresseerd in Wageningse kennis

Nieuws

Amsterdam geïnteresseerd in Wageningse kennis

Gepubliceerd op
20 juni 2013

Wageningen UR, TU Delft, MIT Boston en enkele grote bedrijven gaan deze zomer hun plannen verder uitwerken voor een nieuw op te zetten technologisch instituut in Amsterdam. De inzending van het consortium werd op 19 juni geselecteerd als één van de vijf beste ideeën om in Amsterdam innovaties op gang te brengen die geëxporteerd kunnen worden naar steden over de hele wereld.

Duurzame oplossingen

De consortiumpartners willen graag dat het technologisch instituut voor een heel breed scala aan stedelijke problemen duurzame oplossingen zoekt, of het nu gaat om verwerking van afvalstromen, voedselproductie voor stedelingen of algemene leefbaarheid in de stad. Dat is wel erg breed, oordeelde de jury. Desondanks werd het consortium geselecteerd om de plannen te concretiseren.  De jury prees met name de voorstellen van de drie kennisinstellingen voor een gezamenlijk onderwijstraject over allerhande metropolitane kwesties (en oplossingen daarvoor). Begin september 2013 moeten de in detail uitgewerkte, financieel onderbouwde voorstellen worden ingediend.

Experimenteren en exporteren

Doel van het te realiseren instituut Amsterdam Metropolitan Solutions is om de Nederlandse hoofdstad te gebruiken als proeftuin voor bijna marktrijpe innovaties, en die oplossingen vervolgens succesvol te exporteren. “Het gemeentebestuur van Amsterdam wil dat de stad een living lab wordt”, vertelt Chris Karman, Business Manager bij Alterra Wageningen UR en één van de opstellers van het voorstel. “Wereldwijd groeit het aantal steden met een omvang van Amsterdam. Amsterdamse wijken kunnen model staan voor wijken in andere metropolen.”

Sterk consortium

De kwaliteit van de partners in het consortium staat buiten kijf, stelde ook de jury vast. Wageningen UR is gespecialiseerd in zaken die te maken hebben met een gezonde leefomgeving en voeding, TU Delft blinkt uit in infrastructuur en stedenbouwkunde, en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is heel ver in het ontwikkelen van sensoren om bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en temperatuur in de stad te meten. Ook bedrijven van wereldfaam hebben zich aangesloten bij dit consortium, zoals Shell, Cisco en Accenture.

Amsterdam Metropolitan Solutions

De jury selecteerde de vijf beste ideeën uit dertien inzendingen. Maar ook onder de acht plannen die afvielen zaten ideeën die Amsterdam graag onderbrengt bij het technologisch instituut. Zo gaat het consortium met Wageningen UR (het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions, geleid door TU Delft) praten met een consortium dat zich richtte op waterzuivering in de stad. “Die plannen passen erg goed bij ons voorstel”, aldus Karman.

Kanshebber

Een nieuwe jury beoordeelt in september de vijf uitgewerkte voorstellen. Met alle indieners wordt vervolgens onderhandeld, te beginnen met het hoogst scorende voorstel. Karman: “Grote kans dus dat we als Wageningen UR een rol gaan spelen in het uiteindelijke instituut.”