Promotie

Analyse van bacteriën in de dunne darm van mensen

Hoewel een groot deel van ons voedsel verteerd wordt in de dunne darm, weten we nog weinig over de bacteriën die daar wonen. Dit komt doordat dunne darm monsters moeilijk zijn te verkrijgen. Om dit te omzeilen, zijn mensen benaderd waarvan de dikke darm operatief is verwijderd. De inhoud van de dunne darm komt terecht komt in (ileo)stoma zakje bevestigd aan de buikwand.

Promovendus Tom van den Bogert
Promotor prof.dr. M (Michiel) Kleerebezem
Copromotor dr. EG (Erwin) Zoetendal
Organisatie Wageningen University, Laboratory of Microbiology
Datum

wo 9 oktober 2013 16:00 tot 17:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592
Functional analysis of the human small intestinal microbiota predicts that diet composition is a major driver of the high degree of dynamics observed in this ecosystem.
Tom van den Bogert

Onderzoek van het ‘ileostoma effluent’ toonde aan dat Streptococcus en Veillonella bacteriën in vrijwel alle monsters van alle personen werden aangetroffen wat aangeeft dat ze een prominente rol spelen in de dunne darm. Uit het ileostoma effluent konden 7 verschillende streptococcen worden gekweekt wat aangeeft dat de dunne darm streptococcen divers zijn. Deze streptococcen konden op verschillende suikers groeien en konden verschillende immuunreacties opwekken. Deze bevindingen kunnen worden gebruikt in vervolgstudies die zich richten op de interactie tussen ons voedsel, immuunsysteem en bacteriën in de dunne darm.