Via veevoer wellicht onbedoelde spreiding van antibiotica

Nieuws

Antibiotica van nature in gewassen aanwezig

Gepubliceerd op
11 juni 2013

Antibiotica kunnen van nature aanwezig zijn in gewassen waardoor ze onbedoeld in de voedselketen terecht komen. Dit blijkt uit het proefschrift ‘LC-MS residue analysis of antibiotics’ van Bjorn Berendsen van RIKILT Wageningen UR. Het gaat om het antibioticum chlooramfenicol dat voorkomt in stro en mais. Berendsen promoveert vrijdag 14 juni 2013.

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet worden teruggedrongen in verband met de resistentieproblematiek. Hierbij is ook de onbedoelde verspreiding van antibiotica van belang. Bij toediening kunnen antibioticaresten zich verspreiden in de directe omgeving van de stal. Ook worden antibiotica voor een groot deel uitgescheiden via mest dat vervolgens op het land wordt uitgereden. Zo raken grond, water en gewassen besmet. Berendsen heeft methodes ontwikkeld die zeer gevoelig antibiotica kunnen detecteren in onder andere mest, grond en gewassen. Door dit onderzoek werd ontdekt dat het antibioticum chlooramfenicol van nature voorkomt in stro en mais. Dit antibioticum is in de EU verboden voor gebruik bij voedselproducerende dieren.

Diervoeder en stalbedekking

Berendsen en zijn RIKILT collega’s toonden aan dat door grondbacteriën geproduceerd chlooramfenicol door gewassen wordt opgenomen. Deze gewassen dienen vervolgens  als diervoeder of als stalbedekking en zo komt het antibioticum onbedoeld bij de dieren terecht.

Berendsen pleit in zijn proefschrift voor onderzoek naar onbedoelde verspreiding van antibiotica en de mogelijke overdracht van het ‘natuurlijke chlooramfenicol’ dat in gewassen en diervoeders zit naar onze voeding. Wellicht geeft dit een extra dimensie  aan de resistentieproblematiek.