Nieuws

Arnold van Vliet bij ‘Duurzame 100’ van Trouw

Gepubliceerd op
10 oktober 2013

In de jaarlijkse Trouw-lijst met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid staat dit jaar ook Arnold van Vliet, werkzaam aan de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University. In de Duurzame 100 van Trouw staan drie medewerkers van Wageningen UR: hoogleraar Klimaatverandering Pier Vellinga (plaats 68), hoogleraar Bioprocestechnologie René Wijffels (86e positie) en universitair docent Arnold van Vliet (plek 92).

Arnold van Vliet is van alle biologen het vaakst in de media. Dagelijks toont hij de ontwikkelingen in de natuur via websites als Natuurbericht, Natuurkalender en Allergieradar. Op Natuurbericht plaatste hij de afgelopen vijf jaar zeker 460 nieuwsberichten. In 2011 startte hij de Splashteller. Door gecrashte insecten op nummerborden te registreren, kan hij nagaan waar en wanneer de meeste insecten vliegen. Aan De Natuurkalender werken tien organisaties, 7000 vrijwilligers en honderden scholieren mee. Samen monitoren zij jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals het eerste sneeuwklokje, bladverkleuring en de start van de vogeltrek. Doel van de kalender is het analyseren en voorspellen van veranderingen in natuur en klimaat en de mogelijke gevolgen daarvan. Zo beïnvloeden natuurveranderingen de verschijning van bijvoorbeeld pollen, muggen of teken.

Wageningen UR drie maal in Duurzame 100

Vellinga staat al jaren in de Duurzame 100. 'De mede-oprichter van het VN-klimaatpanel IPCC schuwt het publieke debat niet', aldus de samenstellers van de lijst. Wijffels doet al jaren onderzoek naar algen als grondstof voor voeding, chemicaliën, materialen en brandstof.

Alumni in de Duurzame 100

Ook enkele prominente Wageningse alumni staan in de Duurzame 100. Alumnus Joost Oorthuizen, directeur van het Initiatief Duurzame Handel, staat op plaats 29. Louise Fresco, sinds 2006 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en nog altijd Honorary Professor aan Wageningen University, staat op plek 64. En Fred Wouters, alumnus en ooit werkzaam bij Wageningen University, nu directeur van de Vogelbescherming, staat op plek 97.

Trouw Duurzame 100

Sinds 2009 publiceert Trouw elk jaar de Duurzame 100. Op de lijst staan personen die in het jaar voorafgaand aan publicatie van de lijst zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat om mensen die daadwerkelijk iets hebben bereikt of iets in beweging hebben gezet. De lijst is samengesteld door Trouw in samenwerking met duurzaamheidsexperts.

Ga naar de Duurzame 100 van 2013