Project

Articulograaf meet kauwen

De articulograaf is een apparaat dat meet hoe mensen kauwen en slikken. Wageningen UR Food & Biobased Research gebruikt de articulograaf om de effecten van kauwen vast te stellen.

In het Restaurant van de Toekomst vinden grofweg drie typen onderzoek plaats. Het eerste type is het real life-gedragsonderzoek in het restaurant en in de experience room. Sensorisch onderzoek is het tweede type. Het derde type onderzoek is meer fundamenteel van aard en begeeft zich op het niveau van producten, omgeving en type consumenten. In dit laatste type maakt Wageningen UR gebruik van de articulograaf.

Start verteringsproces

Kauwen is heel belangrijk als start van het verteringsproces. Tijdens het kauwen wordt het voedsel vermalen en worden speeksel en enzymen aan het voedsel toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat wij het voedsel beter kunnen verteren. Daarnaast zorgt het kauwen ervoor dat onze smaak- en geurpapillen in de mond en de neus blootgesteld worden aan de smaken en geuren van ons voedsel. Ook ontvangt ons lichaam via de hersenen allerlei signalen die aangeven wat wij aan het eten zijn. Het geeft bijvoorbeeld ook aan wanneer we verzadigd raken.

Inzicht in effecten

Met de articulograaf kunnen onderzoekers inzicht geven in de effecten van verschillend kauwgedrag en op de manier waarop wij voedsel waarnemen. Ook kunnen zij vaststellen hoe nieuwe producttexturen van invloed zijn op ons kauwgedrag.